Nemirna Francija

Oblast prepovedala protivladne demonstracije

M.K./STA
22. 6. 2016, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoska policija je danes iz varnostnih razlogov prepovedala za četrtek načrtovane protivladne proteste v Parizu. Protesti sindikatov so v prvi vrsti uperjeni proti reformi trga dela, ki jo namerava izvesti vlada pod vodstvom predsednika Francoisa Hollanda.

Profimedia
Prejšnjo sredo na zadnjih velikih demonstracijah proti reformi trga dela je bilo ranjenih okoli 40 ljudi.

Policija je v izjavi za javnost sporočila, da ni imela druge izbire, kot da prepove demonstracije, saj so se prejšnja tovrstna zborovanja v prejšnjih dneh sprevrgla v nasilne izgrede.

Prejšnjo sredo na zadnjih velikih demonstracijah proti reformi trga dela je bilo na primer v izgredih več sto zamaskirancev, proti katerim je morala policija uporabiti vodne topove in solzivec, ranjenih okoli 40 ljudi, več deset pa so jih aretirali.

Že pred temi prizori pa je Hollande tudi v luči zagotavljanja varnosti na evropskem nogometnem prvenstvu, ki ga gosti Francija, in ob soočanju s terorističnimi grožnjami zagrozil s prepovedjo demonstracij, če bi prišlo do nasilja.

Hollandova socialistična vlada sicer poskuša doseči sprejetje reforme trga dela, da bi znižala visoko stopnjo brezposelnosti. A kritiki trdijo, da je reforma naklonjena interesom delodajalcev, zato so v zadnjih mesecih po državi potekali številni protesti in stavke. Vlada vseeno napoveduje, da bo vztrajala pri reformi, ne glede na proteste.