Pogojna kazen

Na prvi stopnji obsojena, na višjem sodišču oproščena

G.G./STA
22. 6. 2016, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Koprsko okrajno sodišče je vodjo Mladinskega zdravilišča in letovišča Rdečega križa Debeli rtič Ano Žerjal obsodilo na pogojno kazen sedmih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Žerjalovo so spoznali za krivo zlorabe položaja pri oddaji posla pranja perila Pralnici Lucija. Koprsko višje sodišče pa jo je nato oprostilo.

Arhiv Svet24

Žerjalova je pranje posteljnine in drugega perila mladinskega zdravilišča februarja 2012 oddala Pralnici Lucija. Pred tem so perilo prali sami, imeli so tudi lastne pralne stroje, ki pa so jih po sklenitvi pogodbe prodali, pišejo Primorske novice.

O spornem poslu je kmalu zaokrožila anonimka, na njeni podlagi pa so zadevo pod drobnogled vzeli kriminalisti. Ti so ugotovili, da je Žerjalova z oddajo posla brez formalnega razpisa kršila svojo pogodbo o zaposlitvi in pravilnik Rdečega križa o prodaji in nabavi, ter jo ovadili zaradi zlorabe položaja. Zaradi pomoči pri kaznivem dejanju so ovadili tudi komercialista in direktorja Pralnice Lucija, Toma Burića in Igorja Tomazina.

Sodnica Melita Černe je v razsodbi poudarila, da bi Žerjalova za oddajo takega posla morala izvesti postopek, pripraviti dokumentacijo, zbirati ponudbe in predlagati tričlansko komisijo, vse pa bi moral potem potrditi generalni sekretar Rdečega križa.

"Pralnici je bil pri tem zagotovljen posel, kar pomeni korist," je časnik povzel ugotovitve sodnice, ki je obsodila tudi komercialista Burića, zaradi pomanjkanja dokazov pa oprostila direktorja pralnice Tomazina.

Žerjalova je sicer konec prejšnjega tedna poudarila, da če bi pranje oddali manjši pralnici, bi s tem ogrozili poslovanje zdravilišča. "Pranje perila je za tako ustanovo strateško, Pralnica Lucija pa edina, ki pere tudi za bolnišnice. Zato sem hotela zagotoviti najvišje higienske standarde," se je branila.

Njena odvetnica Tanit Vovk se je pritožila in uspela. Višji sodniki so ugodili pritožbi ter Žerjalovo oprostili z obrazložitvijo, da zbrano dokazno gradivo ne daje dovolj podlage za nedvomni zaključek o subjektivnem elementu kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Višje sodišče je oprostilo tudi komercialista Burića.