Luka Koper razburkala koalicijo

Židan: "To je znak za alarm najvišje stopnje v državi"

M.K./STA
22. 6. 2016, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na zadnje dogodke v Luki Koper se je odzval tudi predsednik SD Dejan Židan, ki se je zavzel za začasno prekinitev vseh aktivnosti, povezanih z menjavami v nadzornem svetu.

STA
Dejan Židan: "Tukaj ne moreta biti dve resnici, saj se učinkovitost in poslovodenje merita s številkami."

Kot je povedal, je treba najprej pridobiti pravilne informacije, nato pa dogajanje raziskati in poiskati odgovorne. Pozval je tudi k razpravi o učinkovitosti SDH in DUTB.

Kot je dejal Židan, vsa dogajanja, povezana z Luko Koper, Slovenskim državnim holdingom (SDH) in tudi družbo Vinakoper kažejo, "da je v tem trenutku treba stopiti korak nazaj, prekiniti vse aktivnosti, ki so vezane na menjavo v nadzornem svetu, in pridobiti pravilne informacije".

Navedbe predsednice nadzornega sveta Luke Alenke Žnidaršič Kranjc, da so ji grozili tudi s smrtjo, so po Židanovih besedah "znak za alarm najvišje stopnje v državi".

"Pristojni organi morajo to izjavo in vsa dogajanja raziskati in v kolikor navedbe držijo, je treba to jasno in nedvoumno povedati. Predstavniku nadzornega sveta, ki vodi nadzorni svet in nadzoruje eno najpomembnejših državnih naložb - ta naložba sicer deluje dobro, prinaša dobiček in raste - se je zaradi njenega delovanja grozilo s smrtjo. To v praksi pomeni, da je država dolžna to osebo zaščititi," je poudaril Židan.

Twitter
Včeraj se je v Kopru pojavil transparent, z zgovornim sporočilom.

Izpostavil je tudi, da so informacije Luke Koper in nadzornega sveta povsem različne od tistih, ki jih posredujeta SDH in ministrstvo za finance. "Tukaj ne moreta biti dve resnici, saj se učinkovitost in poslovodenje merita s številkami. Pri tem pa ne veljajo pridevniki, ampak jasno napisane številke," je dejal Židan.

Pri toliko medsebojnih obtožbah je po Židanovih besedah treba jasno povedati, "da nekdo mora dobiti rdeči karton in da nekdo pri vsej tej zgodbi laže". Ob tem je še izrazil pričakovanje, da bo vlada v doglednem času opravila razpravo o učinkovitosti delovanja tako SDH kot tudi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Erjavec ne vidi potrebe po menjavi nadzornikov Luke Koper

STA
Miro Cerar poziva k umiritvi strasti, Karel Erjavec ne vidi razloga, zakaj bi bilo treba menjati nadzornike, Dejan Židan pa prepoznava znak za alarm najvišje stopnje.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec ne vidi potrebe po menjavi nadzornikov Luke Koper, je povedal ob današnjem zboru delavcev, ki ga je svet delavcev sklical zaradi "poskusov destabilizacije družbe". Po njegovi oceni uprava dela v smeri uresničevanja slovenskega interesa in izgradnje drugega tira. O delovanju SDH pa se bo treba "temeljito pogovoriti".

Erjavec je izrazil zadovoljstvo nad informacijami, ki jih je pridobil od uprave Luke Koper. Po njegovi oceni so "vsi zavezani k temu, da se drugi tir zgradi, seveda pa je treba izdelati vso tehnologijo, kako to narediti, a glede na vse znanje, ki ga imamo, ne bi smel biti problem".

Cerar poziva k umiritvi strasti

Premier Miro Cerar je pozval k umiritvi strasti okoli Luke Koper, ki so se po njegovem mnenju razplamtele brez potrebe. Verjame, da bo infrastrukturni minister Peter Gašperšič ustrezno pojasnil svoje delovanje, v katerega premier ne dvomi. Potezo dveh poslancev, ki sta zaradi dogajanja v luki zamrznila članstvo v SMC, pa je označil za nerazumljivo.

Cerar je izpostavil, da vseskozi podpira Gašperšičeve poteze, ki peljejo v smeri izgradnje drugega tira in slovenske infrastrukture, zaenkrat pa še nima nobenih jasnih razlogov, ki bi kazali, da minister dela v nasprotju s tem.

"Če pa bi se to pokazalo, bom seveda moral ukrepati. Ampak počakajmo, da minister sam razjasni tisto, kar še ni razjasnjeno, da bo tako mene kot slovensko javnost pomiril s tem, da dela v smeri, v katero vlada in SMC vseskozi gresta," je dejal Cerar in ob tem naštel nadaljnjo modernizacijo in uspešno delovanje Luke Koper.

Veber vložil pobudo za razrešitev nadzornikov SDH

Dokaz, da je SDH ujetnik interesnega lobija, Veber vidi v imenovanju nadzornikov v Darsu, NLB in Luki Koper ter v spornih dejanjih v prodaji Palome. Kot je še dodal, Slovenija potrebuje nov začetek na področju upravljanja z državnim premoženjem.

“Glede na zadnje zaostritve odnosov pri upravljanju državnega premoženja, pri tem izstopa konstrukt proti Luki Koper, vlagam poslanko pobudo za odpoklic vseh članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga d.d. (SDH) Damjana Beliča, Draga Ferfolje, Lidije Glavina, Duška Kosa in Barbare Smolnikar. Zakon o Slovenskem državnem holdingu namreč določa, da je odpoklic nadzornikov mogoč le na predlog Vlade Republike Slovenije,” je v pobudi zapisal poslanec SD Janko Veber.

Prepričan je, da je vlada po zakonu skupščina SDH in kot taka prva odgovorna za dogajanje v SDH, zato Cerarju daje pobudo, da ukrepate v skladu s svojimi pristojnostmi.