Preiskava

FOTO: Kriminalisti v Riku - sporna gradnja kanalizacije v Zgornji dravski dolini

M.K./STA
22. 6. 2016, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na sedežu podjetja Riko na Bizjanovi ulici v Šiški v Ljubljani poteka kriminalistična preiskava. V podjetju so potrdili in pojasnili, da so jih kriminalisti obiskali ob 8. uri in da delo poteka normalno. Kriminalisti opravljajo v tem primeru skupaj štiri hišne preiskave.

Arsen Peric / M24.si

V podjetju so potrdili to informacijo in pojasnili, da so jih kriminalisti obiskali ob 8. uri in da delo poteka normalno.

Kot nam je povedala Polona Lovšin so kriminalisti na sedežu podjetja pregledovali dokumentacijo. "Na sedežu našega podjetja so se oglasili kriminalisti, ki so potrebovali določene dokumente v okviru predkazenskega postopka. Zaradi interesov preiskave ne moremo dajati drugih izjav," je dejala Lovšinova.

Preiskavo sicer vodijo kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje, ki opravljajo hišne preiskave ter druge preiskovalne aktivnosti na območju policijskih uprav Celje in Ljubljana.

Arsen Peric / M24.si
Preiskavo vodijo kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje.

Dve hišni preiskavi potekata na območju Policijske uprave Celje in dve na območju Policijske uprave Ljubljana.

Kriminalistična preiskava poteka zaradi suma storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, o vodenju projekta javnega naročila za izgradnjo kanalizacijskega omrežja v porečju reke Drave. 

Preiskava je v tej fazi usmerjena v zbiranje obvestil in pridobivanje dokumentacije o omenjenem projektu. Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti preiskovali projekt gradnje čistilne naprave na Muti in v zvezi s tem zaslišujejo vodjo projekta. Ob gradnji naj bi namreč neznano kam izginilo 47.000 evrov. Kriminalisti zaenkrat niso nikomur odvzeli prostost.

Kriminalisti tudi v prostorih Občine Muta

Župan Občine Muta Mirko Vošner je potrdil, da so kriminalisti zjutraj obiskali sedež Občine Muta. Seznanili so ga s preiskavo in z eno od uslužbenk opravili delovni sestanek. Po Vošnerjevih besedah preiskava poteka tudi v občinah Radlje ob Dravi in Vuzenica.

Da so ga obiskali kriminalisti, je potrdil tudi Darko Sahornik, ki je bil koordinator projekta odvajanja in čiščenja odpadnih voda v porečju reke Drave. Povedal je, da so kriminalisti želeli dokumentacijo v zvezi s tem projektom in da jim jo je tudi predal. Obisk pri njem so že zaključili, je še povedal Sahornik.

Dobrih 37 milijonov evrov vreden projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave - Zgornja Drava, v katerem je sodelovalo pet občin od Dravograda do Selnice ob Dravi, so v času gradnje komunalne infrastrukture in čistilnih naprav spremljali številni nesporazumi.

Preiskava ni motila dela v podjetju

Na predstavnico za stike z javnostmi, ki trenutno na telefonske klice ne odgovarja,  smo naslovili vprašanja o preiskavi, na katera je Polona Lovšin odgovorila, da "je v njihovih poslovnih prostorih prisotna kriminalistična policija ter da  trenutno potekajo razgovori. Delo sicer poteka normalno in nemoteno."

Janez Škrabec zaenkrat po telefonu ni bil dosegljiv.

Kdo je Janez Škrabec?

sta
Janez Škrabec, prvi mož Rika

Podjetje Riko, ki ga vodi Janez Škrabec, je eno najuspešnejših slovenskih podjetij na ruskem oziroma širšem posovjetskem trgu. Njegova glavna dejavnost temelji na inženiringu velikih gradbenih in infrastrukturnih projektov. Izvajajo inženiring v industrijski dejavnosti, inženiring v okoljevarstveni panogi in panogi proizvodnje električne energije, gradbeni inženiring ter inženiring na področju skladiščnih sistemov in logistike. Leta 1997 je Škrabec ustanovil podjetje Riko hiše, ki proizvaja in trži lesene stanovanjske hiše po vsej EU.