Iz užitka

Ni še konec groze: medicinski brat morda odgovoren še za 27 smrti

R.T.
22. 6. 2016, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Medicinski brat, ki so ga lani zaradi dvakratnega umora, dvakratnega poskusa umora in povzročitve hude telesne poškodbe v kliniki Delmenhorst v bližini Bremna obsodili na doživljenjsko zaporno kazen, bi lahko bil odgovoren še za smrti 27 bolnikov.

Sodni proces je razkril, da je obsojeni, željan potrditve svojih sodelavcev, bolnikom vbrizgaval prekomerne odmerke kalija.

39-letni nemški medicinski brat, imenovan le Niels H., je bil februarja obsojen zaradi umora in poskusa umora v mestu Oldenburg. Vse bolj pa je verjetno, da je moril v več nemških klinikah.

V preteklosti je delal tudi v domu za starejše občane in na urgenci.

Sodnik je zaukazal izkop 99 bolnikov v bližnjem Delmenhorstu, policijski poveljnik JohannKuehme pa je razkril rezultate toksikoloških testov – pri 27 bolnikih so odkrili usedline zdravila za srce in ožilje, s katerim je moril Niels H. Preiskava še poteka.

Sodni proces je leta 2014 razkril, da je obsojeni, željan potrditve svojih sodelavcev, bolnikom vbrizgaval prekomerne odmerke kalija, ki je »ugasnil« njihove srčno-žilne sisteme, da jih je nato lahko oživljal. Priznal je, da je na ta način povzročil zastoje srca 90 pacientov – od tega jih je 30 umrlo – in da je užival pri reševanju življenj.