Slovenija

Pet regijskih projektov je ključnih

Gabrijel Toplak
22. 6. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Župani vztrajajo, da jih država vpiše med razvojne programe, čeprav trenutno zanje nima denarja. Obenem so izrekli tudi veliko kritik na račun države, ker ta ne ve, koliko denarja za omenjene projekte sploh ima.

Mediaspeed
Stanko Ivanušič, župan Razkrižja: »Sramotno je, da lahko vlada podpiše pogodbo z Ljubljano, nam pa razlagajo, da ni denarja.«

Svet pomurske razvojne regije je odločen, da vztraja pri vseh petih projektih, o katerih bodo danes v okviru dogovorov za razvoj regij nadaljevali pogajanja s predstavniki ministrstev, so enotni tamkajšnji župani. Vztrajajo pa, da jih država vpiše med regijske razvojne programe, čeprav ta trenutek zanje nima denarja.

Župani želijo vedeti, koliko denarja za projekte sploh imajo. 

MEŠANJE MEGLE

Pomurske županje in župani so izrekli tudi veliko kritik na račun države, ker še vedno nihče ne ve, koliko denarja za omenjene projekte sploh imajo. Po mnenju sveta je to ključno vprašanje, nepošteno pa se jim zdi, da jih predstavniki ministrstev ob tem, ko pravijo, da denarja ni, s projekti pošiljajo na razpise. »Teh ni ali nam jih zavrnejo, kot so storili pri čezmejnih, na katere so jih prijavili okoli 70, a je bil ustrezen le eden,« je bilo slišati v razpravi in tudi to, da so nekaterim regijam projekte lahko že potrdili, z drugimi pa se pogajajo. Župan Razkrižja Stanko Ivanušič (na fotografiji) je ogorčeno dodal: »Sramota je, da lahko vlada podpiše direktno pogodbo z Ljubljano, nam pa razlagajo, da ni denarja.« Tudi njegovi kolegi so se strinjali, da teritorialni dialog meji na katastrofo in je le mešanje megle. Stroka pa med drugim opozarja, da je državna administracija pri razpisih zelo počasna, saj v drugih državah že vse leto izvajajo v Bruslju za vse naenkrat razpisane projekte, pri nas pa zanje niso še niti slišali.

DOSEČI ČIM VEČ

Na pogovorih bodo poskušali doseči čim več, zlasti pri projektu Biosferno območje reke Mure, ocenjenem na 60 milijonov evrov, ki je tudi v Ljubljani dobil največjo podporo. Za projekt Pomurje – družbeno odgovorna regija očitno ostajajo le razpisi, župane pa je razjezila zavrnitev financiranja druge etape pomurskega vodovoda, ker naj bi ga v Ljubljani razumeli kot nov projekt, ne pa nadaljevanje prve etape. Za sektorski projekt reševalnega centra v Murski Soboti je še nekaj upanja, pravijo, naj bi se z njim na ministrstvu za obrambo sicer strinjali, vendar zanj nimajo denarja.