Predlagan sklep

Z razrešitvijo Štefaneca ne bo nič

J.P./STA
21. 6. 2016, 19.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V okviru glasovanj na zadnji dan junijske redne seje se je končal tudi postopek o predlogu predsedniku republike Borutu Pahorju za razrešitev predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisa Štefaneca. Sklep je predlagala skupina nepovezanih poslancev in poslancev NSi, a ga mandatno-volilna komisija ni podprla.

STA
Štefanec je očitke zavrnil.

Predlagatelji so na račun Štefaneca oz. delovanja komisije pod njegovim vodstvom nanizali celo vrsto očitkov. Komisija je po njihovem mnenju nezakonito pridobivala in hranila bančne podatke vseh državljanov Slovenije, kar naj bi ugotovil tudi informacijski pooblaščenec.

Dvomijo v neodvisnost komisije, spomnili so, da je do delovanje komisije kritičen tudi OECD, opozorili so na sodbo upravnega sodišča v primeru Alenke Bratušek, ki je ugotovilo, da ji je KPK v več fazah postopka kršil ustavne pravice in da je šlo za kršitve zakona ter samovoljno in arbitrarno odločitev komisije.

Ob tem so predlagatelji Štefanecu očitali, da je v primeru uslužbenke komisije, ki ni plačevala parkirnine kot vsi zaposleni, ravnal v nasprotju z načelom integritete. Spomnili so tudi na splošno ozračje v komisiji, odkar jo je prevzel Štefanec, saj jo je zapustilo že več kot pol zaposlenih.

Komisija ni kršila niti ustave niti zakonov

Štefanec je očitke zavrnil. Prepričan je, da komisija ni kršila niti ustave niti zakonov, za svojimi odločitvami stoji in zanje prevzema odgovornost. V tem trenutku ni nobene zadeve, ko bi bilo pravnomočno odločeno in bi bila odločitev senata komisije razveljavljena, je spomnil na seji mandatno-volilne komisije. Tudi po odločbi informacijskega pooblaščenca in odločitvi upravnega sodišča v primeru Bratuškove postopka še nista končana in pravnomočne odločitve še ni, je opozoril.

Glede primera uslužbenke je pojasnil, da je bil disciplinski postopek zoper njo uveden, a je zastaral. Ker pa so se ti očitki in očitki, da onemogoča delo svoje namestnice, ponavljali, je vložil samoovadbo, bil na razgovoru na policiji, ki je poslala poročilo državnemu tožilstvu. To je decembra naznanilo kaznivih dejanj zoper njega zavrglo.