Na pogorišču

Zraslo je novo zavetišče

Rok Nose
22. 6. 2016, 18.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dočakali so slovesno odprtje novega zavetišča na Svetem Petru, kjer je 70 zagnanih prostovoljcev opravilo okoli 2000 ur prostovoljnega dela.

Novo zavetišče Sveti Peter je v nedeljo tudi uradno odprlo svoja vrata.

Na Svetem Petru, najvišjem vrhu Suhe krajine, ki je že več desetletij priljubljeno zbirališče suhokrajinskih planincev in drugih ljubiteljev pohodništva, stoji novo zavetišče. Zraslo je na pogorišču starega, ki je zgorelo 28. decembra 2014. 

sta
Dvorski planinski skupini je ob odprtju novega zavetišča Sveti Peter čestital tudi žužemberški župan Franc Škufca.

ŽALOST 

Takrat je po vsej Suhi krajina zakrožila žalostna vest, da zavetišča, ki so ga tistega leta ravno nekoliko obnovili in razširili, ni več. »Bili smo zelo razočarani in kar nismo mogli verjeti, da se je to res zgodilo. Leseno zavetišče je pogorelo do tal, ostala je samo strešna konstrukcija,« se danes spominja Andrej Banko, vodja planinske skupine Dvor, ki deluje v okviru Planinskega društva Krka Novo mesto. Zakaj in kako se je priljubljeno zavetišče, ki ga je nekaj domačih ljubiteljev pohodništva postavilo pred dobrimi 20 leti, spremenilo v kup pepela, še danes ostaja skrivnost. 

Zavetišče bo nudilo izziv tudi marsikateremu gorskemu kolesarju. 

POŽAR 

A člani dvorske planinske skupine se s tem, ali je prišlo do samovžiga ali je bil požar morda celo podtaknjen, niso dolgo obremenjevali. Strnili so glave, zavihali rokave in se ob podpori domače in kočevske občine ter drugih sponzorjev lotili postavitve novega zavetišča. »Če bi bile vremenske razmere takrat ugodne in če bi takrat imeli material, bi ga postavili že v 14 dneh po požaru,« pove Banko. Toda zaradi obilnega sneženja so morali počakati do sredine aprila, ko so ob pomoči številnih zagnanih prostovoljcev začeli dela. Delovne akcije, v katerih je sodelovalo kar 70 ljudi, ki so skupno opravili okoli 2000 ur prostovoljnega dela, so večinoma potekale ob koncih tedna in postopoma jim je uspelo postaviti novo zavetišče. »Je nekoliko večje kot staro, saj meri okoli 35 kvadratnih metrov. Zgoraj je tudi prostor, kjer lahko prespi vsaj šest ljudi,« o novem zavetišču pove Banko, ki sta ga v nedeljo skupaj s predsednikom meddruštvenega odbora planinskih društev Dolenjske in Bele krajine Rudijem Skobetom tudi uradno odprla. Slovesnosti se je udeležilo okoli 150 ljubiteljev pohodništva, med njimi so bili tudi župani občin Kočevje, Dolenjske Toplice in Žužemberk, kajti le nekaj metrov stran od zavetišča je tromeja omenjenih občin. 

150 ljubiteljev pohodništva se je udeležilo slovesnosti, med njimi tudi župani občin Kočevje, Dolenjske Toplice in Žužemberk. 

KOLESARJI 

Za dvorsko planinsko skupino je novo zavetišče velika pridobitev, ki bo bržkone pripomogla, da se bodo ljudje še v večjem številu odpravili na Sveti Peter, ki v višino meri 888 metrov. Ljubitelji kolesarstva se nanj lahko povzpnejo tudi s kolesom, pravi Banko in dodaja, da imajo v poletnih mesecih ob nedeljah organizirano dežurstvo, po dogovoru pa na vrh po označenih poteh peljejo tudi kakšno skupino ljudi. 

Slovesnosti se je udeležil tudi župan občine Kočevje Vladimir Prebilič.