TET

"Borimo se za vsako delovno mesto"

Simon Rosc
22. 6. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včeraj smo objavili članek o propadu Termoelektrarne Trbovlje, za katero je kriv sam direktor HSE Blaž Košorok. Ker je stanje v občini in širše zaradi propada energetike v veliki krizi, smo se po odgovore obrnili na občino.

Županja Trbovlje Jasna Gabrič trdi, da HSE ni upošteval mnenj občine glede ohranjanja energetike.

Kakšno je stališče občine do likvidacije TET?

Občina Trbovlje se že od samega začetka trudi za ohranitev delovnih mest, tudi zadnjih 46. V ta namen je bilo poslano veliko dopisov, v katerih smo odgovorne prepričevali, da je nujna ohranitev delovnih mest in energetske lokacije, vendar je lastnik HSE kljub temu poslal družbo v likvidacijo. Poudariti želimo, da niti sam lastnik ne ve, kaj bo na lokaciji TET, prav tako se izmika dejstvu, da mora lokacijo primerno počistiti, če ni več možnosti zagona samega postrojenja.

Za občino Trbovlje ob veliki brezposelnosti vsako delovno mesto veliko pomeni.

Kako je odpuščanje zaposlenih v TET vplivalo na brezposelnost v občini in regiji?

Občina Trbovlje ima že tako rekordno brezposelnost, okrog 20 odstotkov, tako da nam vsako delovno mesto pomeni zelo veliko in se zanj borimo do zadnjega. Tako visoka brezposelnost je posledica ukinjanja energetske dejavnosti v regiji, s tem da ni bilo pripravljenih alternativ. Nihče v preteklosti se ni ukvarjal z dejstvom, kaj in na kakšen način ponovno zaposliti delavce energetike. Seveda pa je z energetiko ugasnilo še nekaj podjetji bolj ali manj vezanih nanjo.