Prenova ugotavljanja katastrskega dohodka

To bi lahko močno prizadelo kmetijstvo, pravijo

J.P./STA
21. 6. 2016, 20.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poslanci so ocenili, da je vladni predlog zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki predvideva, da se bo ta določal na podlagi ekonomskega računa za kmetijsko gospodarstvo, in ne več na podlagi zapletenega sistema kalkulacij, primeren za nadaljnjo obravnavo.

Wikipedija (slika je simbolična)
Zakonu nasprotujejo tudi v NSi, kjer so prepričani, da bo dvig izračunanega katastrskega dohodka močno prizadel kmetijstvo.

Predlog po mnenju vlade pomeni pomembno fazo v razvoju ugotavljanja katastrskega dohodka kot pavšalne ocene potencialnega tržnega dohodka zemljišč za različno rabo. Namesto sistema kalkulacij, ki so nejasno določale, kako se določi katastrski dohodek za posamezne vrste rabe zemljišč, bi se ta določal na podlagi ekonomskega računa za kmetijsko gospodarstvo, za kar bi podatke zagotavljal statistični urad.

Po koalicijskih usklajevanjih in pogovorih z deležniki v kmetijstvu je vlada v predlog vnesla triletno prehodno obdobje za postopno prilagajanje na novi režim in na nove zneske katastrskega dohodka. "Izračun se bo poenostavil, bo bolj celovit in transparenten," je na prvi obravnavi poslancem zagotovila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman.

"Z novo metodo se bo v ugotavljanje katastrskega dohodka zajelo praktično vse kmetijske pridelke, po novem tudi posebne intenzivne kulture, za katere se je moral do zdaj dohodek ugotavljati na podlagi knjigovodenja," je povzela. Zaradi sedanje podcenjenosti katastrskega dohodka se bo po novem skupni katastrski dohodek povečal z 41 na okoli 100 milijonov evrov.

Različna mnenja

Čeprav se je večina strinjala, da sedanji sistem ni primeren, so mnenja o tem, ali ga spremeniti na predlagani način, različna. V SMC so po besedah Simona Zajca ugotovili, da bo katastrski dohodek za približno 74 odstotkov kmetov po polni uveljavitvi tako nizek, da iz tega naslova ne bodo plačali nič dohodnine. Tudi v DeSUS in SD so po besedah Uroša Prikla in Janka Vebra za enostavno pavšalno obdavčevanje kmetov, ki pa mora odražati realne ocene morebitnega donosa.

A opozicija ima druge izračune. Zvonko Lah (SDS) je orisal primere, kako bo nov izračun prizadel zlasti male kmete. Po njegovih navedbah bodo ti mali kmetje, ki sicer hodijo v službi, močno prizadeti, saj se jim to ta tako kot subvencije prišteval k dohodnini, kar bo v njihovih družinah vplivalo na prejemanje ali višino ostalih socialnih prejemkov, kot so otroški dodatek, štipendija, plačilo vrtca ipd.

Zakonu nasprotujejo tudi v NSi, kjer so prepričani, da bo dvig izračunanega katastrskega dohodka močno prizadel kmetijstvo, ki je zaradi več dejavnikov že tako na kolenih.