Zaslišanje

Danes bodo pobrskali po Abdeslamovih možganih

J.P./STA
20. 5. 2016, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoski protiteroristični sodniki so danes začeli zasliševati Salaha Abdeslama, člana džihadistične celice, ki je v terorističnih napadih novembra lani v Parizu ubila 130 ljudi. Francoske oblasti upajo, da bo Abdeslam razkril podrobnosti o organizaciji napadov in če so kateri člani celice še na begu.

Mohamed Abrini in Salah Abdeslam na bencinski črpalki severno od Pariza 11. novembra lani.

26-letni Abdeslam je pod strogimi varnostnimi pogoji prispel na zaslišanje v Pariz, kamor so ga spremljali helikopter, posebne policijske enote in vojaška policija.

Abdeslam je belgijskim oblastem priznal, da je bil 13. novembra lani v Parizu, kjer se je nameraval razstreliti pri Stade de France, a si je premislil.

Več mesecev je bil Abdeslam najbolj iskani človek v Evropi, dokler ga 18. marca niso prijeli v policijski operaciji v bruseljski četrti Molenbeek, v kateri je odraščal. Francija je zahtevala izročitev, belgijske oblasti pa so ga francoskim predale 27. aprila, od takrat pa so ga zadrževali v zaporu Fleury-Merogis, jugovzhodno od Pariza.

Na cilj pripeljal tri napadalce

Abdeslam, sicer dolgoletni prijatelj domnevnega voditelja celice Abdelhamida Abaaouda, ki so ga ubili v policijski operaciji v pariškem predmestju nekaj dni po novembrskih napadih, naj bi odigral ključno vlogo pri pripravi in izvedbi pariških napadov. Med drugim je na cilj pripeljal tri samomorilske napadalce, ki so se razstrelili pri stadionu Stade de France.