NENAVADEN UKREP

Igre s časom: predsednik jim je dal za pol ure več prihodnosti

T. L., STA
2. 5. 2016, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

To ni edina sprememba: v javnem sektorju je uvedel štiridnevni delovni teden in šesturni delovnik.

Profimedia
Premakinili so uro.

V Venezueli so v nedeljo zgodaj zjutraj urne kazalce premaknili za 30 minut naprej, saj bo po mnenju vlade 30 minut več dnevne svetlobe na koncu dneva zmanjšalo potrebo po uporabi osvetlitve in klimatskih naprav. Gre za najnovejši drastičen ukrep za varčevanje z elektriko, saj njeno hudo pomanjkanje državo pesti že več tednov.

Spremembo, ki jo je venezuelski predsednik Nicolas Maduro napovedal sredi aprila, so uvedli ob 2.30 po lokalnem času. Venezuela je bila pred tem 6,5 ure za srednjeevropskim poletnim časom, odslej pa bo šest ur.

Premik uvedel že Chavez

"Venezuela ima za pol ure več prihodnosti," je ob uveljavitvi ukrepa v govoru tisočem podpornikov na proslavi ob prazniku dela v predsedniški palači dejal Maduro. Nenavadni polurni premik ure nazaj je leta 2007 uvedel njegov predhodnik Hugo Chavez. Kot je tedaj pojasnil, se je za to odločil, da šolarjem ne bi bilo treba tako zgodaj vstajati.

Za javni sektor štiridnevni delovni teden

Menjava časovnega pasu je sicer le eden v vrsti ukrepov, s katerimi želi Venezuela prihraniti energijo. Maduro je tako v javnem sektorju uvedel tudi štiridnevni delovni teden. Na ministrstvih in v državnih podjetjih je Maduro uvedel šesturni delovnik in jim ukazal, naj porabo električne energije zmanjšajo za 20 odstotkov.

Tudi v zasebnem sektorju načrtujejo drastično varčevanje z energijo. Porabo elektrike nameravajo zmanjšati tudi v največjih trgovskih centrih.

Razlog: pomanjkanje vode

Glavni razlog za izredne razmere je pomanjkanje vode v vodnem rezervoarju El Guri na jugu države, ki pokriva več kot 60 odstotkov potreb po energiji v Venezueli. Madura za porast temperatur ozračja krivi vremenski pojav El Nino, ki je prispeval k močnemu upadu vodostaja.

Tako je 10.000 megavatov zmogljivosti v elektrarni upadlo na okoli 4000 megavatov, pojasnjuje inženir Jesus Augusto Gomez. Konec aprila bi se lahko proizvodnja električne energije skoraj povsem ustavila.

Opozicija sicer trdi, da je k sedanjim težavam prispeval tudi predsednik, ki zavrača investicije v sistem proizvodnje električne energije, ki so nujne, da bi zadostili vse večjemu povpraševanju.