Svet

Med prosilci za azil tudi brat kosovskega premierja

STA
20. 3. 2016, 17.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Premier Kosova Isa Mustafa je danes priznal, da se je njegov brat priključil množičnemu valu beguncev in migrantov, ki so lani preplavili EU, in je skušal pridobiti azil v Nemčiji. Pred tem je raziskovalni spletni portal Insajderi.com v soboto poročal o tem, da naj bi Ragip Mustafa zaprosil za azil v nemški zvezni deželi Porenje-Pfalško.

Profimedia
Kosovski premier Isa Mustafa (na sliki) je priznal, da je za azil v Nemčiji prosil tudi njegov brat.

Na portalu so objavili dokument, ki naj bi dokazoval, da je za azil v Nemčiji zaprosil 24. junija lani, le nekaj dni preden je njegovega brata premierja na obisku v Berlinu gostila nemška kanclerka Angela Merkel. Preko srbsko-madžarske meje naj bi najprej odšel v Francijo, potem ko so mu tam zavrnili azil, pa je poskusil znova v Nemčiji.

"Res je. Potem ko se je že zgodilo, sem bil obveščen (...) da je zaprosil za azil zunaj države, da bi prišel do zdravniške pomoči za težko bolezen, ki je na Kosovu ni mogoče pozdraviti," je na svoji Facebook strani nato danes priznal premier.

Kot je še povedal, brat ni njegov edini sorodnik, ki se je odločil za pot v "obljubljeno" Nemčijo. Tja so namreč preko Madžarske odšli tudi njegovi nečaki in nečakinje, a so jih nato vrnili nazaj v domovino. "To samo dokazuje, da moja družina deli usodo ostalih državljanov Kosova, probleme, s katerimi se soočajo," je zapisal in dodal, da skuša kot premier te težave reševati.

Kosovo, ena najrevnejših evropskih držav, je še edina država na Balkanu, katere državljani za vstop v schengensko območje potrebujejo vizume, za vse ostale so bili ti že odpravljeni.

Po podatkih statističnega urada EU Eurostat je v minulih dveh letih za azil v uniji zaprosilo 70.000 Kosovcev, kar to državo uvršča na četrto mesto takoj po Siriji, Afganistanu in Iraku.