Svet

Grki (še) ne morejo izvajati dogovora med EU in Turčijo

G.G./STA
20. 3. 2016, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Od polnoči vsaj na papirju velja v petek potrjeni dogovor med EU in Turčijo, ki naj bi ustavil tok nezakonitih migracij preko Turčije v Evropo. Grška vlada je sicer v soboto sporočila, da dogovora, ki med drugim predvideva vračanje vseh nezakonitih migrantov iz Grčije v Turčijo, še ni sposobna dejansko izvajati, saj za to nima kapacitet.

Profimedia
Natrpan begunski center Idomeni.

Dogovor obenem predvideva rešitev po načelu eden za enega - po kateri bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili neposredno iz Turčije v unijo. Glede na zaenkrat dogovorjeno naj bi v Turčijo vrnili do 72.000 sirskih prosilcev za azil, v zameno pa bo EU sprejela do 72.000 Sircev. Ko bo ta kvota izpolnjena, naj bi načelo eden za enega nehalo veljati.

Ključ do omejitve tihotapljenja

Medtem ko so organizacije za človekove pravice zelo kritične do dogovora, EU trdi, da je ključen za omejevanje tihotapljenja migrantov čez Egejsko morje. V Bruslju zagotavljajo, da dogovor zagotavlja individualno obravnavo migrantov v skladu z evropskim in mednarodnim pravom ter izključuje vsakršno obliko množičnega izgona prebežnikov.

A čeprav je bil dogovor formalno uveljavljen z današnjim dnem, se v praksi v Grčiji takoj še ne bo veliko spremenilo. Priprave na izvajanje dogovorjenega so namreč šele dobro stekle.

Grški premier Aleksis Cipras je sicer v soboto prevzel vodenje posebnega kriznega štaba, ki bo nadzoroval izvajanje dogovorjenega, in je vladi naročil, naj bo z nedeljo pripravljena na izvajanje deportacij. Kasneje so predstavniki vlade opozorili, da preprosto ne bo mogoče, saj niso še niti približno pripravljeni. "Načrta, kot je ta, pač ni mogoče pripraviti v 24 urah," je za AFP povedal tiskovni predstavnik grške vladne agencije, ki koordinira migracijsko politiko, Gjorgos Kiricis.

Grčija nima dovolj osebja

Grčija zaenkrat nima niti približno dovolj osebja, da bi individualno preverjala vse ljudi, ki prihajajo iz Turčije, in še čaka na pomoč Bruslja in drugih držav članic EU. Tudi turški uradniki, ki naj bi sodelovali pri obravnavi prebežnikov in vračanju, še niso pripravljeni, številne podrobnosti glede vračanja pa so še nedorečene.

Dejansko vračanje migrantov v Turčijo naj bi v skladu s petkovim dogovorom steklo v začetku aprila, naj bi pa današnja uveljavitev pomenila to, da bodo v skladu s tem dogovorom obravnavali vse ljudi, ki bodo na grške otoke iz Turčije prispeli od danes naprej.

Po ocenah Evropske komisije Grčija za izvajanje dogovora potrebuje skupaj okoli 4000 dodatnih ljudi, večinoma iz drugih držav članic, nekaj pa naj bi jih tudi sama prispevala - od več sto prevajalcev in strokovnjakov za obravnavo prošenj za azil do 1500 policistov in več deset sodelavcev agencij EU Frontex in EASO. Skupaj naj bi ta operacija v prihodnjega pol leta stala nekje do 300 milijonov evrov.