Zanimivosti

Naprodaj zbirka s podpisom Ane Frank

J.P./STA
20. 3. 2016, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pri newyorški avkcijski hiši bodo 5. maja dražili zbirko pravljic bratov Grimm, v katero je po svojih dnevnikih znana judovska najstnica Ana Frank zapisala svoje in sestrino ime. V knjigi, ki sta jo dekleti prebirali, preden sta se leta 1942 z družino skrili pred nacisti, so zbrane klasike, kot sta Sneguljčica ter Janko in Metka.

Knjiga je tretja od treh predmetov s pisavo Ane Frank, ki so se doslej pojavili na dražbi.

Pri avkcijski hiši Swann Auction Galleries upajo, da bodo za knjigo s podpisoma Ane in Margot Frank iztržili med 20.000 in 30.000 ameriških dolarjev.

Zadnje tovrstne predmete so dražili pred slabimi 30 leti. Leta 1988 so pri Swann Auction Galleries za pisma in razglednice, ki sta jih sestri Frank pošiljali dopisovalcem v ZDA, iztržili 165.000 ameriških dolarjev, leta 1989 pa so pri avkcijski hiši Christie's knjigo s podpisom Ane Frank prodali za dobrih 35.000 dolarjev.

Pri Swann Auction Galleries jamčijo, da je pisava res Anina, ne vedo pa, kdaj je deklica knjigo dobila in kdaj jo je podpisala. Zbirka Grimmovih pravljic v nemščini je izšla leta 1925 na Dunaju. Obsega 148 strani in vključuje črno-bele ilustracije. Ima tudi nekaj zavihanih strani in je tu in tam popackana s črnilom.

Ana Frank je bila rojena v Frankfurtu leta 1929, njena sestra Margot pa leta 1926. Družina Frank se je sredi 30. let preselila v Amsterdam, da bi ubežala nacistom.

Med skrivanjem je Ana Frank pisala dnevnik, ki je bil objavljen dve leti po njeni smrti v koncentracijskem taborišču Bergen-Belsen leta 1945. Dnevnik Ane Frank je bil preveden v 67 jezikov in prodan v več kot 30 milijonih izvodov po vsem svetu.

Frankova je v skrivališču pisala tudi kratke zgodbe. Predsednik avkcijske hiše Swann Auction Galleries Nicholas Lowry je presodil, da so bile pravljice bratov Grimm Ani v navdih in je prav zaradi njih začela sanjati o pisateljevanju.

Knjiga je tretja od treh predmetov s pisavo Ane Frank, ki so se doslej pojavili na dražbi.