Svet

Britanskemu premierju očita varčevanje na račun revnih

G.G./STA
20. 3. 2016, 16.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Britanski minister za delo Ian Duncan Smith, ki je v petek zaradi načrtov vlade o varčevalnih ukrepih pri socialnih izdatkih odstopil, je danes ostro napadel premierja Davida Camerona in opozoril na velik razkol v vladi. Duncan Smith, sicer velik evroskeptik, pa zanika, da bi bil njegov odstop povezan s vprašanjem članstva v EU.

Profimedia
Ian Duncan Smith zanika, da bi bil njegov odstop povezan s vprašanjem članstva v EU.

V svoje prvem intervjuju po petkovem odstopu je Duncan Smith Cameronu očital, da skuša britanski proračunski primanjkljaj znižati z varčevanjem pri socialnih izdatkih, še posebej na račun revnih, medtem ko ščiti bogatejše in starejše.

Duncan Smith je prejšnji mesec postal eden od vodilnih članov Cameronovih konservativcev, ki je napovedal, da se bo med kampanjo pred junijskim referendumom zavzemal za izstop Velike Britanije iz EU.

A danes je v intervjuju za britanski zanikal, da bi bil njegov odstop povezan z EU. Poudaril je, da sta ga Cameron in finančni minister George Osborne enostavno nehala poslušati. Po njegovih besedah Cameronovi vladi grozi, da bo ubrala pot, ki bo le že delila britansko družbo, namesto da bi jo združevala.

Duncan Smith je odstopil zaradi napovedanega varčevanja pri izplačilih socialnih izdatkov za invalidne osebe. Osborne je namreč v sredo v parlamentu dejal, da naj bi za 1,7 milijarde evrov na leto zmanjšali izdatke za invalidne osebe.

Minister je kritiziral intenzivne poskuse varčevanja na področju sociale, ki so po njegovem zastavljeni tako, da zadenejo predvsem ljudi, ki ne volijo konservativcev. Duncan Smith je prepričan, da morajo konservativci znova postati stranka, ki ji je mar tudi za tiste, ki je ne volijo.