Svet

Pomembna odločitev o posvojitvi otrok s strani homoseksualke

STA
7. 3. 2016, 21.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriško vrhovno sodišče je soglasno zavrnilo odločitev vrhovnega sodišča države Alabame, ki je razveljavilo odločitev sodišča v Georgiji o posvojitvi otrok s strani homoseksualke, ki se je sprla in razšla s svojo partnerko in biološko materjo otrok. Posvojitev velja in s tem tudi vse pravice, ki izhajajo iz tega.

Profimedia
Predlog naj bi gladko prešel tudi parlamentarno proceduro.

Homoseksualki, katerih imen niso objavili, sta živeli skupaj v Alabami in sta se lepega dne odločili za otroke. Ena od njiju, EL, se je dala umetno oploditi in je otroke rodila. Živeli so skupaj kot družina in partnerka VL je hotela prav tako dobiti starševske pravice. Ženski sta se odločili, da bosta posvojitev opravili na sodišču v Georgiji, kjer bi bilo to lažje kot na sodiščih v Alabami, kjer je homoseksualnost še vedno nekaj nesprejemljivega.

Sodišče v Georgiji leta 2007 ni delalo težav in vse je bilo dobro, dokler se ženski, ki sta imeli enak priimek, čeprav se takrat še nista smeli poročiti, leta 2012 nista sprli in razšli. EL je kasneje VL onemogočila stik z otroki in slednja je vložila tožbo, ki jo je na prvi stopnji dobila. A EL je vložila pritožbo in na vrhovnem sodišču države se je odločitev spremenila.

Predsednik vrhovnega sodišča Alabame, slavni borec za pravice svetega pisma, krščanstva in desetih zapovedi Roy Moore je celo napisal, da je homoseksualnost starša sama po sebi zadosten razlog za zavrnitev starševskih pravic. Vrhovni sodnik Tom Parker pa je menil, da ima država legitimni interes za vzpodbujanje posvojitev le v "optimalne" družine, to je družine, kjer sta starša moški in ženska.

Vrhovno sodišče Alabame je potem uradno zavrnilo posvojitev v Georgiji, med drugim z mnenjem, da si je tamkajšnje sodišče napačno razlagalo zakon lastne države in odločitev o posvojitvi nima pravice do uveljavitve v Alabami.

A vrhovno sodišče ZDA je zdaj menilo, da je bila posvojitev v Georgiji v skladu z zakoni te države, kar morajo sodišča v Alabami upoštevati, ker to zahteva zvezna ustava. Vrhovno sodišče ZDA je še dodalo, da je Alabama edina zvezna država, ki zavrača priznanje posvojitve homoseksualnih staršev.

Vrhovno sodišče ZDA je sicer pri tem pazilo, da ne posplošuje preveč. "Država ne more zavrniti odločitev druge države samo zato, ker meni, da je ta odločitev napačna ali se ne strinja z utemeljitvijo sodne odločitve," je odločilo vrhovno sodišče ZDA.