Svet

Objavljen še zadnji sveženj elektronske pošte Hillary Clinton

STA
1. 3. 2016, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

State Department je v ponedeljek zvečer objavil zadnji sveženj elektronske pošte, ki jo je med letoma 2009 in 2013 z zasebnega elektronskega naslova poslala takratne državna sekretarka Hillary Clinton in trenutna kandidatka za predsedniško nominacijo demokratov.

Reuters
V preteklosti se je Clintonova po večmesečni debati že opravičila in pojasnila, da je bilo zanjo primerneje, da je imela samo en elektronski naslov.

Elektronska pošta Hillary Clinton je postala tudi vroča tema predsedniške kampanje, saj njeni tekmeci republikanci vztrajno trdijo, da je storila hudo napako, ko je občutljive informacije širila prek zasebnega elektronskega naslova.

Skupno so objavili 52.000 strani njene korespondence.

Clintonova upa, da bo objava njene elektronske pošte utišala kritike zaradi njene odločitve, da v korespondenci ni uporabljala vladnega elektronskega naslova. Zvezni preiskovalci sicer še vedno preiskujejo, ali je uporaba njenega zasebnega elektronskega naslova pomenila tveganje za nacionalno varnost.

Kot je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby so tokrat na spletu objavili približno 3800 strani. Skupno so sicer objavili 52.000 strani njene korespondence.

V preteklosti se je Clintonova po večmesečni debati že opravičila in pojasnila, da je bilo zanjo primerneje, da je imela samo en elektronski naslov. Hkrati je zatrdila, da nobena spletna pošta, ki jo je poslala, ni bila označena kot tajna ali zaupna, in da ni kršila zakonodaje. Kasneje so sicer vladni organi njenih 22 elektronskih pisem označili z oznako "strogo zaupno" in iz več kot 2000 elektronskih pisem pred objavo odstranili tajne podatke.