Slovenija

Policija bo ukrepala zoper policiste, ki so si privoščili ministra Koprivnikarja

G.G./STA
1. 3. 2016, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ko so konec lanskega novembra policisti ustavili avto ministra Borisa Koprivnikarja, so se takoj pojavili sumi, da je bila akcija zrežirana. Notranji policijski nadzor je pokazal, da ni šlo za spletko, zdaj pa jezni policist medijem poslal pismo, v katerem trdi, da je šlo za zaroto. Na Policijski upravi Kranj so medtem ugotovili, da je bilo kršenih kar nekaj pravil.

Facebook
Nekdanji predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je na facebooku objavil fotografijo Koprivnikarjevega avta.

Ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja so po koncertu, ki ga je imel v Škofji Loki s svojo rock skupino, ustavili policisti. Koprivnikar je opravil preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal rezultat v mejah dovoljene koncentracije.

Rezultat alkotesta pri ministru Koprivnikarju.

V javnosti se je nato sprožilo vprašanje, ali so policisti Koprivnikarja ustavili načrtovano, saj je minister v času policijske stavke izrekel nekaj kritik na njihov račun. Tudi Koprivnikar sam je na facebooku zapisal, da so policisti na popolnoma prazni stranski cesti pripeljali za njim s prižganimi modrimi lučmi. "Korekten postopek, preverjanje dokumentov, alkotest ... nobenih problemov ... pa vendar imam čuden občutek, ker nisem storil nič narobe, s čimer bi pritegnil pozornost," je zapisal.

Kot kaže pismo jeznega mladega policista, je bil »čuden občutek« utemeljen. Avtor pisma navaja, da ga je sindikalni kolega prosil za "nespodobno uslugo". Od njega je želel, da v interesu zastraševanja s ciljem zvišanja policijskih plač ustavi Koprivnikarja in mu da pihati.V pismu policist, ki ni razkril svojega imena, zapiše, da je po njegovem mnenju »policist zadnji, ki bi si lahko privoščili takšne konstrukte in zlorabe sistema, kot je bil izpeljan pri ministru Koprivnikarju.« Zato je fotografiral facebook stran sodelavca (glede česar je imel precejšnjo moralno dilemo) in razkril dogovarjanje policistov in predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča z namenom, da bi sredi pogajanj za višje plače pritisnili na vlado.

Petrovič je izjavil, da ni naročil ničesar in da ne gre za zlorabo pooblastil. Odstopiti za zdaj ne namerava.

Policisti naj bi tako vedeli za ministrov nastopov v škofljeloškem lokalu, Petrović pa naj bi dežurnim policistom posredoval fotografijo ministrovega avtomobila, ki so ga nato ustavili. »Prav tako mislim, da je sindikat tisti, ki bi moral bedeti nad moralnim delovanjem policistov, ne pa, da je sam organizator dejavnosti, ki so bolj podobne tistim iz filmov o italijanski in ameriški mafiji, ki je izsiljevala in grozila poštenim politikom in drugim. Slovenska policija si takšnega sindikalnega dela ne zasluži, Slovenija pa takšnih policistov ne potrebuje,« je v pismu zapisal policist in razložil, zakaj se je odločil, da razkrije dopisovanje:"Za takšen korak sem se odločil z upanjem, da so slovenski politiki dovolj zreli, da moje pisanje ne bo vplivalo na izid pogajanj, kajti slovenska policija si zasluži boljše pogoje in boljši standard, kot pa ga ima sedaj."

Nedopustno ravnanje policistov

Direktor Policijske uprave Kranj Simon Velički je pojasnil, da iz današnjega obvestila na spletu izhaja razlog za sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, in sicer zlorabe uradnega položaja in pravic. Za predkazenski postopek je pristojno specializirano državno tožilstvo, ki je s policije že prejelo obvestilo o prvih ugotovitvah.

"V drugem delu nadaljujemo notranji zaščitni postopek. Že zdaj je jasno, da gre za nedopustno ravnanje policistov, da je kršeno kar nekaj naših pisanih pravil in seveda sledijo ustrezni delovno-pravni postopki," je izpostavil Velički in dodal, da se vsaj z dokazov s spleta kaže povezava večjega števila policistov, zato bodo preiskavo izvajali širše v sodelovanju z Generalno policijsko upravo.

"V okviru pooblastil še nadaljujemo s preverjanjem konkretnih sumov resnih nepravilnosti, dejansko pa kažejo na vpletenost policistov v samo zadevo," pojasnjujejo na Policijski upravi Kranj. O tem, kako bodo ukrepali zoper kršitelje, je Velički pojasnil, da če se bodo v preiskavi sumi potrdili, obstaja tudi možnost prekinitve pogodbe o zaposlitve. Glede kazenskega postopka in sankcij pa bo odločalo tožilstvo.

Na Policijski upravi Kranj ob tem poudarjajo, da vsa ravnanja, ki bi bila v nasprotju s strokovnostjo in zakonitostjo policijskega dela, absolutno obsojajo in se od njih z ničelno toleranco distancirajo.

Kot je pojasnil Velički, so v internem nadzoru že prej zbrali številne podatke in dokaze, ki so kazali na nepravilnosti, niso pa jih neposredno dokazovale ali potrjevale. Šlo je predvsem za govorice in namigovanja o nepravilnosti.

Tega, kar se je sedaj pokazalo z odprtim pismom anonimnega policista, ki navedbe dokazuje s posnetki dopisovanj med policijskimi sindikalisti na Facebooku, na policiji niso imeli. "Če bi, bi vse to, kar počnemo danes, naredili že takrat," so zagotovili.