Svet

Napovedi: sušno poletje bo podiralo temperaturne rekorde

D. B.
1. 3. 2016, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Klimatologi in meteorologi napovedujejo vroče poletje brez omembe vrednih padavin. V marcu nas bi sicer lahko presenetila še kakšna snežinka.

Arhiv Svet24

Za nami je zagotovo ena najtoplejših zim in celo napovedi posameznih snežink, ki bi nas lahko presenetile v začetku marca, ne bodo ogrozile njenega statusa s temperaturami veliko nad povprečjem. Meteorologi ne izključujejo možnosti, da bo tudi poletje letos spet zelo vroče. V juliju in avgustu bi se lahko celo zgodilo, da ne bomo doživeli večjih padavin.

Če bodo obveljale sedanje napovedi, bo leto 2016 globalno še toplejše od rekordnega 2015. Po mnenju meteorologov in klimatologov po vsem svetu pa nam grozijo tudi novi temperaturni rekordi. Globalno segrevanje našega planeta se bo namreč zaradi posledic kombinacije naraščanja toplogrednih plinov in pacifiškega morskega toka El Niño v prihodnjih desetih mesecih le še nadaljevalo. El Niño, ki bo letos dosegel vrhunec, naj bi se sicer leta 2017 začel ohlajati, a to naj bi bilo le kratkotrajno. Že v sledečih letih naj bi se naš planet povrnila k starim smernicam.

Po poročanju britanskega časnika Observer je bilo zadnjih 30 let celo najbolj toplih v zadnjih 2100 letih. Znanstveniki so do tega odkritja prišli s pomočjo različnih, tudi zgodovinskih, podatkov.