Svet

Število migrantov na grško-makedonski meji nenehno narašča

STA
1. 3. 2016, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Število migrantov na grško-makedonski meji, ki si želijo nadaljevati pot proti severu Evrope, nenehno narašča. Danes zjutraj je na mejnem prehodu pri grškem kraju Idomeni v dežju čakalo že več kot 8000 migrantov.

Profimedia
Številni so noč preživeli na prostem.

Tisti migranti, ki niso dobili prostora v tamkajšnjem migrantskem centru, so si postavili šotore na okoliških poljih. Zaradi dežja je danes voda poplavila številne manjše šotore. Okoli 250 migrantov je noč preživelo na prostem. Poleg šotorov primanjkuje tudi hrane in ustrezne medicinske pomoči. Za zdaj še ni znano, koliko migrantov bo lahko danes prečkalo mejo z Makedonijo.

V Srbijo je v noči na torek medtem prispelo 190 migrantov, v severnomakedonskem kraju Tabanovce ob meji s Srbijo pa se nahaja okoli 600 migrantov, ki ne morejo nadaljevati poti. Približno toliko migrantov pa se nahaja v srbskem Preševu, ki jih je Hrvaška vrnila Srbiji. V Šidu na meji s Hrvaško pa se nahaja okoli 1000 migrantov.

V skladu z dogovorom direktorjev policij držav na balkanski poti Makedonija, Srbija in Hrvaška čez svoje ozemlje spuščajo le še do 580 migrantov na dan.