Svet

Museveni spet predsednik Ugande; na vrhu države je že 30 let

STA
20. 2. 2016, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Ugandi, kjer so v četrtek in petek poleg parlamentarnih potekale tudi predsedniške volitve, vse kaže, da bo po 83 odstotkov preštetih glasovnic ter z 61 odstotkov izkazane podpore znova zmagal Yoweri Museveni, ki je na oblasti že 30 let.

Yoweri Museveni

Največji nasprotnik Musevenija, Kizza Besigye je po doslej preštetih glasovnicah dobil 34 odstotkov glasov, navaja tamkajšnja državna volilna komisija. Dokončni rezultati naj bi bili znani še danes.

Museveni je sicer imel sedem protikandidatov, a ni pričakovati, da bi lahko kateri koli med njimi omajal dolgoletnega predsednika.

Za drugega največjega nasprotnika Mesevenija je poleg Besigyeja veljal še nekdanji premier Amama Mbabazi, ki pa je po dosedanjih podatkih dobil le dva odstotka podpore.

Besigye je bil med kampanjo večkrat aretiran; sprva v ponedeljek, nato v četrtek zvečer, še tretjič ta teden pa so ga priprli v petek.

Policija ga je prijela v prostorih njegove stranke Forum za demokratične spremembe v Kampali, kjer se je pripravljal na novinarsko konferenco. Kasneje so ga pospremili domov, kjer za zdaj tudi ostaja, obkoljen z varnostnimi silami okoli njegove hiše.