Svet

Kitajska namestila rakete na sporen otok

STA
17. 2. 2016, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kitajska je na otoku v Južnokitajskem morju, ki si ga lasti več držav, namestila rakete zemlja-zrak, so pokazali satelitski posnetki. Po poročanju ameriške televizije Fox News posnetki s 14. februarja kažejo, da je Kitajska na otoku Woody oz. Yongxing v otočju Paracel namestila raketne sisteme in radarski sistem.

Otok Woody oz. Yongxing, kot ga imenuje Kitajska, si poleg Pekinga lastita še Tajvan in Vietnam ter je predmet ozemeljskih sporov v Južnokitajskem morju.

Tajvan je potrdil kitajsko nameščanje raket na otoku. "Zainteresirane strani naj sodelujejo pri vzdrževanju miru in stabilnosti v regiji Južnoikitajskega morja. Izogibajo naj se enostranskim potezam, ki bi lahko zaostrile napetosti," je v torek povedal tiskovni predstavnik tajvanskega obrambnega ministrstva David Lo. Tajvansko obrambno ministrstvo ni sporočilo, kdaj in koliko raket so Kitajci namestili.

A kitajski zunanji minister Wang Yi je na tiskovni konferenci z avstralsko kolegico Julie Bishop v Pekingu zatrdil, da so poročila o namestitvi raket izmišljotina zahodnih medijev.

Najnovejše posnetke otoka Woody je posnelo podjetje ImageSat International s svojim satelitom. Na njih naj bi bilo mogoče videti dve raketni bateriji na severni obali otoka. Na posnetku s 3. februarja medtem na tej obali ni raket.

Woody je največji otok v otočju Paracel, poseljuje pa ga najmanj 1000 ljudi, večinoma vojaki, gradbeni delavci in ribiči. Od leta 1956 je Kitajska stalno prisotna na otoku.