Vreme

Nekoliko nagaja burja, ponekod tudi ščepec snega

STA
17. 2. 2016, 07.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vreme je ponoči povzročilo nekaj nevšečnosti. Na Vipavskem je pihala močna burja. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da se sneg ponekod oprijema cestišča, predvsem na Primorskem pa promet ovira megla v pasovih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zaradi burje je na primorski hitri cesti med cestninsko postajo Nanos in Selom prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami, hladilnike in avtobuse, na regionalnih cestah Razdrto-Ajdovščina in Ajdovščina-Selo je prepoved prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Zgodaj zjutraj je sunek vetra v Vipavi odkril streho na eni od tamkajšnjih delavnic, pri čemer je kritina padla na cesto in ovirala promet. Zaradi odstranjevanja posledic burje je zaprta tudi cesta Manče-Vipava.

Promet so ponekod ovirala tudi podrta drevesa, ki so padla na cesto. Tako so jih morali odstranjevati z državne ceste Litije-Zagorje, regionalne ceste Litija-Trbovlje, pa s cest Radlje ob Dravi-mejni prehod Radelj in Zgornja Pohanca-Pečice v občini Brežice.

Krka upada

Krka, ki je v svojem gornjem toku davi upadala, se je v spodnjem toku ponoči umirila, da bi se razlila po kostanjeviškem otoku pa ji je manjkalo le približno 15 centimetrov. Težav z njenim naraščanjem v Kostanjevici na Krki tako ne pričakujejo, je povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Robert Zagorc.

Zagorc je še dodal, da je Krka na območju Kostanjevice na Krki zjutraj še rahlo naraščala, vendar pa so možnosti, da bi kaj resneje ogrožala oz. kaj zalila, majhne.

Po podatkih poveljnika šentjernejske civilne zaščite Jožka Jakšeta je Krka ponoči, tako kot so pričakovali, poplavila cesto Mršeča vas-Šentjernej, ki so jo morali v ponedeljek po 22. uri zapreti za promet. Kakšnih večjih težav pa pri svojem prestopanju bregov ni povzročila.

Po podatkih samodejnih hidroloških postaje je gladina Krke v Soteski davi ob 5.30 padala, v Gorenji Gomili in Podbočju v svojem spodnjem toku pa se je ustalila in prenehala naraščati.