Svet

Hekerji izsiljujejo bolnišnico

STA
17. 2. 2016, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prezibiterijanska bolnišnica v Hollywoodu je začasno prekinila poslovanje preko interneta. Hekerji so namreč vdrli v njihov računalniški sistem in "ugrabili" podatke o bolnikih. Od uprave bolnišnice zahtevajo 3,4 milijona dolarjev odkupnine v bitcoinih. Izsiljevanje traja že teden dni, poroča revija Newsweek

Twitter
Prezibetirijanska bolnišnica v Hollywoodu.

Bolnišnica se je vrnila v stare čase papirnatega poslovanja, ko še ni bilo interneta in računalniških kriminalcev. Takšno poslovanje pa je veliko bolj zamudno in prizadane tudi bolnike, ki morajo trenutno osebno priti po dokumente ali počakati, da jim jih dostavi poštar.

Dan Wiley iz varnostnega podjetja Check Point je za Newsweek dejal, da so takšni napadi na kritično infrastrukturo, kot je tudi bolnišnična, vse pogostejši in seveda nevarni.

Wiley je prepričan, da bo takšnih napadov še več. Za računalniške strokovnjake so namreč tovrstni napadi precej preprosto izvedljivih, plačila napadenih, ki jim ne preostane drugega, kot da popustijo izsiljevanju, pa so lahko zelo velika.

Zločin, pri katerem se uporablja poseben program, namenjen prav ugrabitvam podatkov in mu pravijo "ransomware", preiskujeta zvezna policija FBI in lokalna policija Los Angelesa.