Svet

Ugledna nemška banka pred kolapsom

lt
16. 2. 2016, 21.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Deutsche Bank je v globokih težavah, vrednost njene delnice je padla pod nivo iz leta 2008, ko je na Zahodu nastopila finančna kriza. V preteklem letu je banka utrpela rekordne izgube, ki so se gibale pri sedmih milijardah evrov. Kaj pomenijo špekulacije o njeni kapitalski šibkosti?

Reuters
Mario Draghi

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble miri duhove in medijem pojasnjuje, da ga dogajanje v največjem nemškem posojilodajalcu ne skrbi. Razlog za to prepričanje mu daje pismo Johna Cryana, generalnega direktorja Deutsche Bank. Pretekli teden je v njem nemški državi in uslužbencem banke zagotavljal, da je banka »trdna kot skala« in »močna«.

Vendar so se stroški varovanja dolga pred neplačilom pri Deutsche Bank letos več kot podvojili. Po podatkih Bloomberga se stroški zaščite pred izgubo pri najbolj tveganih dolgovih še vzpenjajo in so dosegli najvišjo raven po dolžniški krizi leta 2011. Vrednost delnice se trenutno giblje pri tretjini likvidacijske vrednosti banke. To pomeni, da bi v primeru, da se lastniki odločijo prodati vse delnice banke, izkupiček iz nje navrgel le tretjino vrednosti, potrebne za likvidacijo banke.

6,8 milijarde evrov izgube je imela Deutsche Bank lani. 

Neznano, kaj bi kolaps pomenil za evroobmočje

Finančni analitiki sicer še ne zganjajo panike, vendar vlagatelje opozarjajo, naj bodo previdni, nekateri napovedujejo obdobje zmerne rasti in ne pričakujejo naslednje krize v bančnem sistemu.

Precej bolj pesimističen je ekonomist Jože Mencinger, ki opozarja, da je Deutsche Bank v zasebni lasti in se je bolj ukvarjala z investicijami kakor s posojanjem denarja. Zato je njeno premoženje tudi precej bolj izpostavljeno. »Tukaj gre za problem tega, da bi morali investicijsko bančništvo ločiti od standardnega,« nam je pojasnil Mencinger. »Institucija, ki naj bi bila zgled drugim, je skrahirala. Pokazalo se je, da je problem v sami finančni strukturi sodobnega sveta, ki se je povsem ločila od realnega gospodarstva.«

Padec Deutsche Bank bi Zahod lahko potegnil v še eno finančno krizo.

Na vprašanje, kaj bi padec Deutsche Bank pomenil za evropsko gospodarstvo, Mencinger ni upal podati odgovora, a predvideva, da bo rešitev po vsej verjetnosti podobna, kot smo jo videli v Združenih državah Amerike po kolapsu banke Lehman Brothers. Ameriški davkoplačevalci so tedaj banke in kapitalistični sistem rešili pred samim seboj.

Odkupili bodo svoj dolg

Deutsche Bank sicer velja za banko, ki je finančno krizo uspešno preživela. Vendar se je lani morala sprijazniti s tem, da je imela skoraj sedem milijard evrov izgube, kar je prva letna izguba banke po letu 2008.

Ekonomist Jože Mencinger pravi: "Pokazalo se je, da je problem v sami finančni strukturi sodobnega sveta, ki se je povsem ločila od realnega gospodarstva."

Banka se je morala v zadnjem času spopadati tudi z nemirnim dogajanjem na borzah, saj so vrednosti delnic evropskih bank začele strmo padati, močno se je znižala tudi vrednost delnic Deutsche Bank, ki se je rahlo stabilizirala šele po tem, ko so odgovorni napovedali, da bo banka začela odkupovati svoj dolg.