ni strupena

Domačini na Krku zaskrbljeni zaradi invazije kač

S.Č.
30. 5. 2024, 10.26
Posodobljeno: 30. 5. 2024, 10.26
Deli članek:

Prebivalci majhnega mesta Čižići na severnem delu otoka Krk so se v zadnjem času znašli pred nepričakovanim problemom - invazijo kač.

Profimedia
Kača imenovana Črnica.

Pojav teh plazilcev je povzročil mnogo skrbi, še posebej ker se incidenti dogajajo tik pred začetkom turistične sezone. Lokalni mediji, kot je hrvaški portal 24sata, so poročali o strahu domačinov in njihovih prizadevanjih, da bi našli rešitev.

Po besedah domačinov so se kače nenadoma pojavile v večjem številu. "Naenkrat so se pojavile v vasi. Res smo bili presenečeni, poklicali smo tudi na občino, ker jih je vedno več. Bojimo se za turistično sezono. Če bo šlo tako naprej, bo to vplivalo na nas," je za 24sata povedal eden od prebivalcev.

Občina je že začela z ukrepi

Da bi pomirili domačine, so se na pomoč obrnili k strokovnjakom. Ivan Cizelj, zoolog iz zagrebškega živalskega vrta, je pojasnil, da gre za vrsto kače, imenovano črnica. Njihovo nenavadno vedenje je pripisal sezoni parjenja, kar je običajen pojav v tem letnem času. "Črnica je povsem neškodljiva, saj ni strupena. Človeku so popolnoma nenevarni. Najbolje je, da se jih ne dotikate," je dejal Cizelj.

Občina je že začela z ukrepi za reševanje situacije. V sodelovanju z naravovarstveniki in strokovnjaki za plazilce pripravljajo načrt za obvladovanje populacije kač in informiranje prebivalcev o tem, kako ravnati v primeru srečanja s kačami. Pomembno je, da prebivalci ostanejo mirni in se izogibajo nepotrebnemu stiku s kačami.

Ostaja pa skrb za morebitni upad števila turistov, ki bi močno vplival na lokalno gospodarstvo.