Boj z bakterijami

Je spodnje perilo res potrebno prati pri 60 stopinjah?

U.C.
30. 5. 2024, 09.08
Posodobljeno: 30. 5. 2024, 09.15
Deli članek:

Spodnjice si vsak želi nadeti čimbolj čiste, če že ne sterilne. Pa je res potrebno, da jih peremo pri 60 stopinjah, ki naj bi ubile vse bakterije?

Profimedia
Spodnjice želimo imeti povsem snažne, brez rumenih in rjavih madežev.

Profesorica Iris Chaberny ima za nas odgovore. Strokovnjakinja pojasnjuje, da visoke temperature pri pranju spodnjega perila niso potrebne: "Pri pranju v stroju je vse očiščeno z detergentom in dovolj izplaknjeno. Za to zadostuje 30 do 40 stopinj, sam mehanski postopek poskrbi, da bakterije ne morejo preživeti." Strokovnjakinja za higieno je razložila še: "Jasno je, da spodnje perilo ni sterilno, torej brez kakršnih koli mikroorganizmov. Ampak tako ali tako ni več to, takoj ko si ga nadenemo, in naj ne bi bilo.” Zakaj? "Ker za življenje potrebujemo mikroorganizme. Med drugim nekatere bakterije vzdržujejo kislinski plašč kože, če jih odstranimo, ta postane ranljiva in se izsuši."

60 stopinj ubije vse mikrobe

Če pa želite biti povsem prepričani, da bo pranje ubilo vse mikroorganizme, potem poženite pralni stroj na nastavitvi 60 stopinj. Dermatologinja dr. med. Marianne Meli pri pranju spodnjega perila priporoča nekoliko višjo temperaturo. Pravi: »Spodnje perilo je treba prati na vsaj 60 stopinjah, da uničimo bakterije in glivice. Večina mikrobov ne preživi te temperature.«

Ker se mnenja strokovnjakov krešejo, smo lahko prepričani vsaj to, da spodnjega perila vsekakor ni treba skrbno prekuhavati.