Smernice EU

Vas motijo zoprni zamaški, ki se jih ne da sneti?

U.C.
29. 5. 2024, 20.35
Posodobljeno: 29. 5. 2024, 22.02
Deli članek:

Nove smernice EU glede rabe plastike želijo zmanjšati njeno rabo do leta 2030. EU želi uvesti le obnovljivo embalažo, da bi do leta 2040 količino odpadkov v Evropi zmanjšali za vsaj 15 odstotkov, najprej pa želijo spremeniti nekatere malenkosti, zaradi katerih se letno nabere več ton odpadkov.

Profimedia
Plastenke pogosto končajo na neprimernih mestih v okolju.

Od leta 2030 ne bodo več dovoljeni mini paketi sladkorja, začimb, kečapa ali masla, ki jih dobimo v hotelih in restavracijah, če niso iz čistega papirja. Spremembe nameravajo uvesti tudi v trgovinah, sadja in zelenjave, ki tehtata manj kot 1,5 kilograma, ne bo več dovoljeno pakirati v plastično embalažo, plastične vrečke za sadje in zelenjavo v trgovinah pa bodo postale preteklost.

Ste se spraševali zakaj so nekateri pokrovčki na plastenkah postali tako zoprni in jih ni možno več sneti?

Zaradi novih pravil EU mora imeti zdaj vsaka plastična steklenica pokrov, ki ga ni mogoče odstraniti. Vse države Evropske unije morajo do julija letos odpraviti snemljive zamaške na plastenkah do treh litrov in jih nadomestiti z nesnemljivimi, kar je del leta 2018 objavljene direktive EU, katere namen je zmanjšati količino plastičnih odpadkov. Zamaški plastenk so pogosto končali na neprimernih mestih v okolju, ne da bi jih reciklirali.