Zanimivosti

S pravimi nasveti do bolj uravnoteženega prehranjevanja

Oglasno sporočilo
30. 5. 2024, 09.35
Posodobljeno: 30. 5. 2024, 09.43
Deli članek:

Večina ljudi se pri pripravi in shranjevanju hrane drži ustaljenih praks, kot sta zamrzovanje in pogrevanje hrane. Ali ste med njimi tudi vi? Ste se kdaj vprašali, ali je to sploh varno, oziroma kako poskrbeti, da bo varno? Odgovore razkrivamo v članku, v katerem boste izvedeli tudi, kako na preprost način vključiti uravnoteženo prehrano v svoje življenje.

Kako varno odtajati zamrznjena živila?
Zaradi pomanjkljivega nadzora temperature pri odtajanju obstaja velika možnost za rast, razmnoževanje in onesnaženje živila z mikroorganizmi, zato je pomembno, da živila odtajate na primeren način: v hladilniku, hladni vodi ali mikrovalovni pečici. Pri tem pa je pomembno tudi, da so živila pakirana v čim manjših kosih, da se hitreje odtajajo.
Pri odtajanju v hladilniku pazite, da se živilo ne bo tajalo več kot 12 ur ter da ne bo prišlo v stik z drugimi živili. Odtajanje v hladni vodi je v primerjavi s hladilnikom precej krajše, živilo pa mora biti v tem primeru obvezno vodotesno pakirano. Čas odtajanja v mikrovalovni pečici je odvisen od velikosti živila. Zelo veliki kosi živil potrebujejo več časa za odtajanje. Da bi bilo segrevanje enakomerno, pa je priporočljivo večkrat za nekaj minut prekiniti delovanje mikrovalovne pečice in v tem času prepustiti toploti, da se razširi na hladne dele hrane. Čim večji so kosi, tem več prekinitev je potrebnih.
Odtajana živila so hitropokvarljiva, zato jih uporabite takoj ter jih ne zamrzujte ponovno.*

Ali je pogrevanje hrane sploh varno?
Če želite, da bo pogrevanje hrane varno in da bo hrana ohranila kar se da optimalen okus, bodite pozorni na celoten proces - od prvega kuhanja in ohlajanja, do kasnejšega shranjevanja in končnega pogrevanja.
Pripravljeno jed čim hitreje ohladite na sobno temperaturo, da preprečite razmnoževanje mikroorganizmov in tvorbo njihovih toksinov, pri čemer hrana ne sme stati na pultu več kot 2 uri.Po ohlajanju shranite jed v neprodušno zaprto posodo ter jo postavite v hladilnik, kjer naj bo povprečna temperatura 4 °C. Tako shranjeno hrano porabite v dveh do treh dneh, medtem ko se nosečnicam, starejšim in ljudem z oslabelim imunskim odzivom priporoča, da jo zaužijejo v roku 24 ur.
Pri pogrevanju je pomembno, da jed hitro pogrejete na dovolj visoko temperaturo (najmanj 74 °C), kar bo uničilo večino bakterij, ki povzročajo okužbe in zastrupitve s hrano. Izjema pri pogrevanju je riž, saj lahko vsebuje spore bakterije Bacillus cereus. Ta proizvaja toplotno stabilen toksin in ga pogrevanje ne uniči, zato je priporočljivo, da riž shranite v hladilniku in ga porabite v 24 urah.
Živilo, ki ga sploh ni priporočljivo pogrevati, pa je špinača, saj vsebuje veliko dušičnih snovi in je močno izpostavljena oksidaciji, kjer se med drugimi tudi nitrati pretvarjajo v zdravju škodljive nitrite. O negativnem učinku na zdravje bi sicer lahko govorili, če bi neustrezno pogreto špinačo uživali pogosto in dlje časa.*

Zakaj je stročnice in žita pred kuhanjem in peko priporočljivo namakati?
V večini žit in stročnic se nahaja fitinska kislina, ki s svojo prisotnostjo v črevesju onemogoča absorpcijo mineralov. Fitinski kislini se težko povsem izognemo, lahko pa jo s primerno pripravo močno zmanjšamo. Raziskave so namreč pokazale, da samo kuhanje ne prispeva prav veliko k razgradnji fitinske kisline, saj se njena vsebnost pri toplotni obdelavi zmanjša le za okoli 10 %. Zato je priporočljivo, da žita (predvsem rž in pšenico) in stročnice pred kuhanjem namakate na sobni temperaturi 12 do 24 ur. Vodo, v kateri so se semena namakala, pa zavrzite, saj se je fitinska kislina med namakanjem izločila vanjo.*

Izboljšajte svoje prehranjevalne navade
Ali želite izvedeti več zanimivih in koristnih stvari o uravnoteženi prehrani? Vas zanima, kako na preprost način v svoje življenje vključiti redne in uravnotežene obroke?
V Sparu so zasnovali 5-tedenski program Več vem, bolje jem, ki vam bo v 5 videih pokazal, kako lahko na preprost način izboljšate svoje prehranjevalne navade. Vsak teden si lahko na Sparovi spletni strani ogledate nov video, v katerem bo eden izmed nutricionistov razpravljal o različnih temah v zvezi z uravnoteženo prehrano. Spoznali boste skrivnosti hranilnih snovi, si sestavljali okusne jedilnike ter se naučili, kako lahko na preprost način vključite uravnoteženo prehrano v svoj vsakdan.

Oglejte si prvo epizodo programa Več vem, bolje jem.

Oglejte si prvo epizodo programa Več vem, bolje jem
Zdrava in nezdrava živila ne obstajajo, obstajajo pa zdrave in nezdrave prehranske navade, meni nutricionistka Lana Trampuš, ki vam bo v prvi epizodi programa Več vem, bolje jem predstavila zdrav odnos do prehrane. Magistrica inženirka prehrane, ki zagovarja zdrav način življenja brez ekstremov in nepotrebnega izključevanja živil iz prehrane, se pri podajanju prehranskih nasvetov opira na znanstveno dokazane informacije. Predvsem pa se drži načela, da so spremembe v prehrani takšne, da jih ljudje dolgoročno vzdržujejo brez negativnega vpliva na psihično in fizično zdravje. 

Sodelujte v nagradnem kvizu Več vem, bolje jem in osvojite kolo ali dres!
Ste za to, da v svoj vsakdan poleg uravnotežene prehrane vključite tudi več gibanja, na primer kolesarjenja? Za začetno motivacijo bo Spar enemu izmed tistih, ki boste sodelovali v nagradnem kvizu Več vem, bolje jem, podaril kolo Merida, enemu pa dres Bahrain Victorious.
Vsak teden si oglejte novo epizodo programa Več vem, bolje jem in odgovorite na 5 nagradnih vprašanj. Z nekaj sreče lahko prejmete eno izmed tedenskih nagrad - bidon Bahrain Victorious ali SPAR darilno kartico v vrednosti 20 €. Ob zaključku pa bo Spar izmed vseh, ki boste sodelovali v katerem koli od petih tedenskih kvizov, izžrebal dva nagrajenca. Eden bo postal lastnik novega kolesa Merida Big Nine 200, eden pa bo prejel kolesarski dres Bahrain Victorious. Pa srečno!

Spar je postal izbrani trgovec kolesarja Mateja Mohoriča in ekipe Bahrain Victorious
Ali ste vedeli, da kolesarji pojedo tudi do 8000 kalorij na dan? Zato potrebujejo uravnoteženo prehrano z rednimi obroki. Slovenski vrhunski kolesar Matej Mohorič, član profesionalne kolesarske ekipe Bahrain Victorious, ki tekmuje v svetovni seriji UCI WorldTour, je zaradi naporne športne kariere pravi mojster uravnotežene prehrane. V Sparu Slovenija so mu pri tem priskočili na pomoč. Ponosni so, da so letos postali izbrana trgovina Mateja Mohoriča in ekipe Bahrain Victorious.

*Vir: Prehrana.si, Nasveti, dostopno na: https://www.prehrana.si/dobro-je-vedeti/nasveti