Svet

Papež mlade pozval, naj se odpovedo mamilom

STA
17. 2. 2016, 07.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Papež Frančišek je v torek obiskal prestolnico mehiške države Michoacan, kjer se je na mestnem stadionu Morelie najprej srečal z duhovniki in redovnicami, kasneje pa z mladino na dogodku pridige, glasbe in plesa. Duhovnike je pozval k aktivnemu boju proti korupciji in nasilju, mlade pa, naj se cenijo in odpovedo klicu hitrega zaslužka z mamili.

Profimedia

Morelia je središče proizvodnje in trgovine s sintetičnimi in drugimi mamili in papež je mladim dejal, da razume, da je včasih težko spoznati lastno vrednost, ko je človek nenehno izpostavljen izgubi prijateljev in sorodnikov zaradi trgovine z mamili in nasilja. Vendar pa jim je položil na dušo, da so največje bogastvo Mehike. Zato naj sledijo Jezusu pri katerem bodo našli moč za upor tistim, ki sejejo uničenje in smrt.

Papažev obisk Morelie je bil izraz podpore nadškofu Albertu Suarezu Indi, ki ga je Frančišek lani povišal v kardinala. Inda je eden najbolj glasnih kritikov korupcije in povezanosti vladnih uradnikov z mamilarskimi tolpami, ki ne prizanaša niti duhovnikom. Od leta 1988 jih je bilo ubitih 38, dva pa sta še vedno pogrešana.

Duhovnike in še predvsem škofe je pozval, naj se ne obnašajo kot princi ali predajajo malodušju, ampak naj se borijo proti krivicam ter pomagajo ljudem.

Papež bo obisk v Mehiki, ki ga je začel v petek, danes sklenil v Ciudad Juarezu, nekdanji svetovni prestolnici umorov. Med drugim bo govoril o trpljenju migrantov, slišali pa ga bodo tudi čez mejo v teksaškem El Pasu na drugem bregu reke Rio Grande.

V ZDA trenutno poteka predsedniška kampanja, kjer vodilni kandidat republikanske stranke Donald Trump govori o izgonu 12 milijonov nezakonitih priseljencev iz ZDA. Njegovi ostri retoriki so se pridružili tudi nekateri drugi kandidati iste stranke. Trump je papeža že kritiziral, da politizira to vprašanje, čeprav ga ne razume.