Svet

Obama v boj proti virusu zika

STA
9. 2. 2016, 07.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama želi od kongresa, da potrdi porabo 1,8 milijarde dolarjev za boj proti virusu zika, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila za javno nevarnost svetovnih razsežnosti.

Denar bo namenjen pobijanju komarjev, raziskavam za cepivo, izboljšanje diagnoz in pomoč prizadetim državam.

Virus zika se širi po južni oziroma latinski Ameriki, največja panika pa vlada v Braziliji, kjer naj bi bil virus kriv za rojevanje dojenčkov z nenavadno majhnimi glavami, čeprav povezava med virusom in mikrocefalijo ni docela dokazana.

Proizvodnja sredstev za odganjanje mrčesa po svetu skokovito narašča in delnice teh podjetij bodo narasle, saj nekatera že ne dohajajo povpraševanja, še posebej v Braziliji.

Obama je v pogovoru za televizijo CBS zagotovil, da ni nobene potrebe za paniko, saj zika ne pobija ljudi kot ebola in večina okuženih niti ne ve za okužbo. WHO predvideva, da se bo z virusom zika v 12 mesecih po svetu okužilo do štiri milijone ljudi.

V ZDA so doslej potrdili le 50 primerov okužb pri ljudeh, ki so se vrnili s poti na jug ameriške celine. Izbruh v Braziliji je sicer zaskrbljujoč zaradi tega, ker bodo tam poleti olimpijske igre.

Anthony Fauci iz Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni ZDA je sporočil, da delo na izdelavi cepiva že poteka in prvi človeški poskusi se bodo lahko začeli že poleti. Cepiva za podobne viruse že obstajajo in razvoj cepiva proti ziki naj bi bil precej hiter, čeprav verjetno še več let ne bo dostopno širši javnosti.