Svet

V Londonu v primeru brexita opozarjajo na naval migrantov na Otok

STA
8. 2. 2016, 23.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Londonu so danes posvarili, da bi izstop Velike Britanije iz EU lahko pomenil nastanek novih taborišč za migrante na britanskih tleh, saj sosednja Francija britanskim uradnikom ne bi več dovolila izvajati mejne kontrole že v Calaisu. V britanskem tisku to ocenjujejo kot argument britanske vlade za obstanek Velike Britanije v EU.

Reuters
Britanski premier David Cameron

"Če bi Velika Britanija zapustila EU, ni nobenih zagotovil, da bodo kontrole (na meji) ostale," je novinarjem danes dejal tiskovni predstavnik britanskega premierja Davida Camerona in dodal: "Če teh kontrol ne bi bilo, ne bi nič ustavilo tisoče ljudi, da čez noč prečkajo Rokavski preliv in pridejo v Kent ter zaprosijo za azil." 

Cameron je že ob začetku volilne kampanje leta 2013 Britancem zagotovil, da bo v primeru zmage na lanskih volitvah razpisal referendum o članstvu Otoka v EU. Zdaj si prizadeva izpogajati boljše pogoje Velike Britanije v odnosu do unije. V primeru dogovora o zahtevanih reformah je obljubil, da bo podprl kampanjo v podporo članstvu države v uniji. Kot ob tem poroča britanski The Daily Telegraph, bo skušal Cameron po določitvi datuma referenduma - ta bi lahko potekal že letos junija - migrantsko krizo uporabiti kot argument za obstanek v EU.

Velika Britanija in Francija imata "pozitivne delovne odnose" pri vprašanjih meje. Na kar želimo opozoriti je, da bi morebiten izstop iz EU ta odnos postavil pod vprašaj, je še pojasnil Cameronov tiskovni predstavnik.

V skladu z leta 2003 sklenjenim dogovorom med Francijo in Veliko Britanijo sme slednja izvajati mejne kontrole na francoski strani meje, denimo že v Calaisu pregledovati tovornjake in vlake, ki potujejo na Otok.

Nekdanji vodja britanske agencije za mejo (UKBA) Rob Whiteman je celo opozoril, da se bo Velika Britanija ob morebitnem izstopu iz EU soočila s prihodom 50.000 prosilcev za azil letno.