Svet

Clintonova očita Sandersu umazano volilno kampanjo

STA
5. 2. 2016, 08.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je senatorju iz Vermonta Bernardu Sandersu v četrtek očitala umazano kampanjo v tekmi za predsedniško nominacijo demokratske stranke. "Če imaš kaj povedati, potem povej," je dejala Clintonova na zadnjem televizijskem soočenju demokratskih kandidatov pred strankarskimi volitvami v New Hampshiru.

Reuters

"Kar je dovolj, je dovolj. Napadi z namigovanji niso dostojni. Čas je, da končaš zelo zahrbtno klevetanje, ki je del tvoje kampanje," je poudarila in se po poročanju tujih tiskovnih agencij tako odzvala na očitke Sandersa, da nanjo vplivajo velike donacije Wall Streeta.

Po poročanju spletnega biltena Politico je Clintonova od investicijske banke Goldman Sachs leta 2013 za tri predavanja prejela 675.000 dolarjev.

Na soočenju je poudarila, da članek namiguje, da je vsak, ki je od kakega interesnega združenja kadarkoli prejel donacijo ali plačilo za opravljeno delo, "kupljen", ter to odločno zavrnila. Zatrdila je še, da zaradi donacij nikoli ni spremenila svojih stališč ali glasovala drugače, kot bi sicer.

Sanders pa je vztrajal, da milijarderji spodkopavajo demokracijo v ZDA s financiranjem volilnih kampanj. "Potrebujemo politično revolucijo, kjer se bo na milijone ljudi zavzelo za to, da naša vlada pripada vsem nam, ne le peščici bogatašev, ki financirajo volilno kampanjo," je dejal.

Clintonova je v nadaljevanju soočenja najbolj izpostavljala področji gospodarstva in financ.

To je bilo prvo televizijsko soočenje demokratskih kandidatov, na katerem sta se soočila le Clintonova in Sanders. Tretji kandidat za predsedniško nominacijo demokratov Martin O'Malley se je v ponedeljek umaknil iz predsedniške tekme.

Predsedniška tekma, ki se je začela minuli ponedeljek v zvezni državi Iowa, se bo nadaljevala v New Hampshiru, kjer bodo v torek prve strankarske volitve. Javnomnenjske raziskave v tej zvezni državi veliko prednost 20 odstotkov napovedujejo Sandersu. Senator iz Vermonta je dosegel tudi velik uspeh v Iowi s tem, da je bil na koncu strankarskih zborovanj izenačen s Clintonovo, ki je veljala za favoritko. Nekdanja državna sekretarka je v torek razglasila zmago, ki je bila minimalna, saj je dobila 0,4 odstotka več glasov od Sandersa.