Svet

Vojska obljubila zvestobo Chavezovemu nasledniku

STA
8. 1. 2016, 08.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Venezuelska vojska je v četrtek obljubila zvestobo socialističnemu predsedniku Nicolasu Maduru, s čimer se je poglobil prepad med njegovo socialistično vlado in desnosredinsko opozicijo, ki je obljubila, da bo svojo novo parlamentarno večino izkoristila, da Madura odstrani s položaja.

Reuters
Venezuelska vojska stoji ob strani predsedniku Maduru.

Decembra lani izvoljena opozicija vztraja, da ima v parlamentu dvotretjinsko večino, s pomočjo katere bi lahko izsilila Madura s položaja.

A predsednik trdi, da je parlament nelegitimen, potem ko je vrhovno sodišče zaradi očitkov o volilnih prevarah suspendiralo tri poslance opozicijskega zavezništva Omizje za demokratično enotnost (MUD), s čimer je po trditvah Madura izgubilo dvotretjinsko večino. Kljub temu so suspendirani poslanci prisegli, socialistična vlada pa je napovedala tožbo.

Sedaj se je v vse globlji spor vmešal še venezuelski obrambni minister in poveljnik oboroženih sil, general Vladimir Padrino. Po njegovih besedah je vojska neomajna v podpori Maduru.

"Predsednik je najvišja avtoriteta države in izražamo mu našo absolutno zvestobo in brezpogojno podporo," je povedal Padrino.

Zaobljuba oboroženih sil bo le še okrepila skrbi o nemirih v z nafto bogati državi, ki pa jo pretresajo globoka gospodarska kriza, pomanjkanje in kriminal. Maduro, naslednik karizmatičnega predsednika Huga Chaveza, je sicer za boj priti gospodarski krizi in opoziciji pred dnevi že preoblikoval svoj kabinet.