Črna kronika

Redarji in policisti bodo prežali na voznike, ki telefonirajo

STA
8. 1. 2016, 06.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Z današnjim dnem se začenja preventivna akcija osveščanja voznikov o nevarnosti uporabe telefona med vožnjo. Telefoniranje med vožnjo je nespametno in lahko je tudi nevarno, opozarja direktor agencije za varnost prometa Igor Velov.

STA
Zagrožena globa za uporabo telefona med vožnjo je 120 evrov.

"Ugotavljamo, da je voznik, ko uporablja telefon, manj zbran. V zadnjem času je vedno več tudi uporabljanja socialnih omrežij, kratkih sporočil in drugih načinov pisnega komuniciranja med vožnjo," pravi Velov. Prav zato so se odločili, da tej problematiki posvetijo več pozornosti.

Zagrožena globa za uporabo telefona med vožnjo je 120 evrov in kot ob tem ugotavlja Klemen Gaberšček z ljubljanskega mestnega redarstva, "med ljudmi prevladuje prepričanje, da je telefoniranje med vožnjo nek gentelmanski delikt, ki ne povzroča škode. A vozniki med telefoniranjem niso zbrani in ne povečajo dovolj pozornosti okolici".

Poleg policistov bodo tudi občinski in mestni redarji bolj aktivno iskali tiste voznike, ki med vožnjo uporabljajo telefon. Akciji so se pridružili v večini mestnih občin in številnih drugih občinah. Ob tem bodo voznikom letake, ki osveščajo o nevarnosti uporabe telefona med vožnjo, delili tudi na prodajnih mestih vinjet Petrola in Darsa, pravi Velov.

Policija je lani voznikom napisala 20.000 glob zaradi uporabe telefonov, leta 2014 pa 23.000, je pojasnil vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun, ki pa pravi, da bi policisti, če ne bi bili kadrovsko omejeni, napisali verjetno tudi po 300.000 glob zaradi uporabe telefona med vožnjo na leto.

Tudi zato je po mnenju Kapuna nujno osveščanje ljudi o tem, da je uporaba telefona med vožnjo lahko nevarna. Dodal je še, da policisti sicer trenutno res stavkajo, a zaradi tega so vseeno na terenu, poleg tega Kapun računa, da se bo stavka še pred iztekom akcije končala.