Svet

Na silvestrovo ženske napadali tudi v Salzburgu!

G.G.
7. 1. 2016, 17.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po prijavi napadov na ženske, ki so se zgodili na silvestrovo v Kölnu, je danes prijavah o spolnem nasilju na zadnji dan v letu 2015 poročala tudi policija v Salzburgu.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

Prvo prijavo je podala 22-letnica, ki se je na policijski postaji v Salzburgu oglasila v ponedeljek zvečer. Povedala je, da sta jo na silvestrovo v središču Mozartovega mesta obstopila dva moška in jo začela nadlegovati in otipavati, ukradla pa naj bi ji tudi mobilni telefon. Moška naj bi se nato vrnila v skupino okoli desetih na videz »tujih« moških.

V sredo je policija prejela še več prijav, tokrat po elektronski pošti. Vsega skupaj naj bi bilo sedem žensk žrtev spolnega nadlegovanja.

Kronenzeitung podrobneje poroča o dveh napadih. Enega naj bi v središču mesta 1. januarja okoli 1.30 zakrivil 28-letni afganistanski državljan, ki naj bi napadel 58-letno domačinko. 23-letni Sirijec pa naj bi na silvestrovo nadlegoval 20-letno Bavarko.

So bili napadi organizirani?

Policija preverja, ali so bili napadalci med seboj povezani in napadi vsaj do neke mere organizirani, tako kot v Kölnu, Hamburgu in Stuttgartu.

Policija zanika govorice, da so želeli prijave o napadih pomesti pod preprogo. Ženske naj bi se za prijavo odločile šele po medijski objavi podobnih napadov v Nemčiji.

Napadi na ženske tudi v Švici

V Švici naj bi bile ženske žrtev podobnega nasilja kot v Kölnu v Zürichu, kjer je potekala največja silvestrska zabava na prostem v tej državi. Kot poročajo tamkajšnji mediji, je policija prejela več kot 20 ovadb zaradi ropov, pri pogovoru s temi ženskami pa se je pokazalo, da jih je bilo več tudi žrtev spolnega nasilja. Tudi v Švici naj bi bili napadalci mladi moški iz severnoafriških in arabskih držav.