Svet

Gnusni napadi na kölnske ženske

T.C.
5. 1. 2016, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Kölnu so bile na silvestrovo na območju železniške postaje številne ženske tarča napadov. Kölnska županja Henriette Reker je že napovedala odločno ukrepanje. Tudi nemški minister za pravosodje Heiko Mass je napade ostro obsodil.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost poudaril minister Mass, bodo morali storilci odgovarjati za svoja "strahopetna in gnusna dejanja". Ocenil je, da gre za novo "dimenzijo organiziranega kriminala". Zavzel se je tudi za več varnosti.

"Ne smemo dopustiti, da bi bili ljudje v naših mestih nezaščiteno izpostavljeni golemu nasilju," je dejal.

Svet24
Fotografija je simbolična.

Županja Reker je za danes sklicala krizne pogovore s predstavniki lokalne in zvezne policije. Nestrankarska županja je bila na naslovnicah mednarodnih medijev oktobra lani, ko so jo med predvolilno kampanjo zabodli zaradi njenih stališč v podporo beguncem. Je prva županja v zgodovini Kölna.

Po navedbah policije se je trgu pred kölnsko železniško postajo na silvestrovo zbralo okoli tisoč moških, ki so bili arabskega in severnoafriškega videza. Moški so se razporedili v manjše skupine, ki so nato obkolile ženske, jim grozile, jih otipavale in tudi oropale. Policija je prijela 90 prijav o spolnem nasilju in eno prijavo o posilstvu. Policija pričakuje, da naj bi se še več žrtev oglasilo v prihodnjih dneh.

Policija doslej nima veliko informacij o napadalcih. A Rekerjeva je že zatrdila, da za zdaj ni znakov, da bi ti prihajali iz centrov, v katere so v Kölnu namestili številne prosilce za azil. Preuranjene trditve, da je šlo pri napadalcih za begunce, je označila za "nedopustne".

Napade je ostro obsodila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert je danes dejal, da je kanclerka zgrožena nad "nagnusnimi napadi in spolnim nasiljem". Ob tem je pristojne organe pozvala, naj čim prej storilce privedejo pred roko pravice.

Arhiv Svet24
Fotografija je arhivska.

Notranji minister Thomas de Maiziere je medtem pripomnil, da dejstvo, da je napade izvedlo tako veliko število ljudi očitno tujega porekla, predstavlja novo "kriminalno dimenzijo". Obenem je sicer opozoril, da "to ne sme voditi v to, da bi na begunce, ne glede na njihovo poreklo, ki iščejo zaščito pred preganjanjem, padel nek splošen sum".

Nasprotno pa je desničarska stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) pohitela z oceno, da so napadi "rezultat nenadzorovanega priseljevanja" oziroma da gre za "odvratne posledice katastrofalnih azilnih in migacijskih politik nemške vsakodnevne realnosti", kot se je izrazila vodja AfD Frauke Petry.

Medtem je tudi hamburška policija danes razkrila, da so podobni napadi na silvestrovo pretresli tudi to severnonemško mesto. Zabeležili so devet pritožb zaradi spolnega nasilja s strani žensk, ki so trdile, da so jih nadlegovali moški "sredozemskega ali arabskega videza".