Slovenija

Evropske borze rastejo, nafta in evro padata

T.C.
5. 1. 2016, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pomembnejše borze v Evropi so današnje trgovanje končale z rastjo. Kapitalski trgi so se pomirili po ponedeljkovih podatkih s Kitajske, ki so pokazali, da gospodarska aktivnost peša - Peking je namreč danes trgu zagotovil finančna sredstva. Nafta se je pocenila, evro v primerjavi z dolarjem pa izgubil na vrednosti.

Arhiv Svet24
Lepo se dviga!

Kapitalski trgi so v ponedeljek beležili ogromne padce, ko so je na Kitajskem indeks nabavnih menedžerjev (PMI), pomemben pokazatelj aktivnosti predelovalnega sektorja, decembra znižal 10. mesec zapored. Ker se giblje pod 50 točkami, to pomeni, da se kitajski predelovalni sektor krči.

Reuters
Panika na kitajskih borzah

Vlagatelje je danes nekoliko pomirila kitajska centralna banka, ki je finančnim trgom zagotovila približno 130 milijard juanov (18 milijard evrov) likvidnostnih sredstev. Čeprav so se delnice na kitajskih borzah zjutraj še cenile, so se tečaji v nadaljevanju trgovanja obrnili navzgor in trgovanje končali z le rahlim padcem.

Umiritev razmer na Kitajskem je vodila tudi v rast tečajev delnic drugod po svetu. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je dan končal z 0,42-odstotno rastjo - na 3178,01 točke.

V Londonu se je indeks FTSE 100 zvišal za 0,72 odstotka in v Frankfurtu indeks DAX za 0,26 odstotka. V Parizu se je indeks CAC 40 znižal za 0,34 odstotka.

V Milanu se je indeks FTSE MIB okrepil za 1,20 odstotka, na Dunaju je indeks ATX pridobil 0,61 odstotka in v Zürichu indeks SMI 0,52 odstotka.

Borze v New Yorku so po začetni rasti obrnile smer in so zdaj v znamenju padanja tečajev. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,49 odstotka nižji ravni kot v ponedeljek, širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,33 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,56 odstotka vrednosti.

Reuters
Kljub ogromnim izgubam pa se Wangu prav nič ne tresejo hlače.

Tečaj evra se je znižal, za kar je po besedah analitikov kriva šibka rast cen v območju evra. Decembra so se cene življenjskih potrebščin v državah z evrom v povprečju zvišale za 0,2 odstotka. Analitiki so pričakovali 0,3-odstotno stopnjo inflacije.

Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0741 dolarja, kar je 0,84 odstotka manj kot v ponedeljek. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,0746 dolarja (v ponedeljek pri 1,0898 dolarja).

Tudi cene nafte se znižujejo. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena februarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 36,23 dolarja, kar je 1,5 odstotka manj kot v ponedeljek. V Londonu so se februarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za dva odstotka na 36,50 dolarja.

Reuters
Vlagatelji na evropskih borzah so danes povsem osredotočeni na dogajanje v zvezi z Grčijo.