Slovenija

Pozor, hud inšpektor

Žiga Kariž
5. 1. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji kar 25 različnih inšpekcijskih služb? Njihova naloga je nadzor nad izvajanjem zakonov in seveda tudi kaznovanje tistih, ki zakonskih predpisov ne spoštujejo. Služba, ki terja odločne, usposobljene in žal, kot kaže, tudi neusmiljene ljudi.

FURS
Inšpektor lahko tudi odvzame protipravno pridobljeno premoženjsko korist.

Da bi lahko inšpektorji in inšpektorice kar se da dobro opravljali svoje delo, morajo gledena zakon o inšpekcijskih službah imeti predpisano izobrazbo, primerne izkušnje in opravljen strokovni izpit za inšpektorja, ki obsega upravni postopek in upravni spor, postopek vodenja in odločanja o prekrških in postopek inšpekcijskega nadzora.

Kaj si inšpektor lahko dovoli

Da bi lahko inšpektor, ko potrka na vaša vrata, deloval, kar se da resno, mora imeti identifikacijsko izkaznico, s katero se mora legitimirati, preden začne izvajati postopek. Ko ima človek enkrat tako izkaznico v žepu, mu država dovoljuje, da za potrebe opravljanja svojega dela pregleduje prostore in objekte, naprave, delovna sredstva, napeljave, predmete, blago, snovi, poslovne knjige, pogodbe, listine in druge dokumente.

25 različnih inšpekcijskih služb deluje v Sloveniji 


Omogočiti mu morate, da vstopi na parcelo ali zemljišče fizičnih in pravnih oseb, zaslišuje lahko stranke in priče v upravnem postopku, pregleda listine, s katerimi lahko ugotovi istovetnost oseb, vzame vzorec, opravi navidezni nakup in še kup drugih opravil, s katerimi si lahko pomaga, da ugotovi, ali določena pravna ali fizična oseba spoštuje zakon ali ne.

Inšpektorji imajo pravico vstopiti v prostore in objekte zavezanca brez predhodnega obvestila, ne glede na delovni čas. Vendar zavezanec lahko odkloni njihov vstop v stanovanjske prostore, če nimajo odločbe pristojnega sodišča. Ob fizičnem uporu ali tudi če ga samo pričakuje, lahko inšpektor zahteva pomoč policije.

Zakaj inšpektor potrka na vaša vrata?

Inšpektorji se lahko pri vas znajdejo zaradi več razlogov, lahko tudi čisto po naključju. A največkrat so njihovi obiski vnaprej določeni. Bodisi vas je kdo prijavil bodisi izvajate dejavnost, pri kateri so zaznali več kršitev, ali pa ste se preprosto znašli v njihovem letnem načrtu dela. Odkar delo različnih inšpekcijskih služb usklajuje inšpekcijski svet, ki deluje v okviru ministrstva za javno upravo, je tudi vse več primerov, ko ena inšpekcijska služba o morebitnih kršitvah obvesti še ostale. Tako je na primer mlada mamica, ki je po mnenju inšpektorja za šolstvo nelegalno pazila otroka prijateljice, dobila na pobudo vestnega organa še obisk tržne inšpekcije, inšpektorata za delo in inšpektorata za okolje.

sta
Inšpektor se mora legitimirati s službeno izkaznico in značko.

Kaj lahko stori inšpektor?

Pooblastila inšpektorjev se razlikujejo glede na področje, ki ga pokrivajo, prav tako sankcije, ki jih lahko izrekajo. V najbolj drastičnih primerih in s hudimi zakonskimi omejitvami je nekaterim izmed njih dovoljena tudi uporaba sile, a res le v izjemnih primerih. Če inšpektorjem preprečite delo, vas čakajo dokaj visoke globe, vse od 450 do 16.000 evrov za večje gospodarske družbe in odgovorne osebe v njih. Inšpektor lahko ob ugotovljenih nepravilnostih predpiše globo, prepove opravljanje dejavnosti, predpiše popravljalne ukrepe, naznani kaznivo dejanje pristojnim organom, odvzame protipravno pridobljeno premoženjsko korist, zapečati poslovne prostore ali z odločbo naloži podjetjem, ki so pristojna za distribucijo električne energije, vode, plina ter za telekomunikacijske zveze, da zavezancu v roku treh dni ustavijo njihovo dobavo oziroma da zavezancu prekinejo telekomunikacijske zveze.