Svet

Pijani moški 'arabskega' videza so jih obkolili in otipavali

G.G.
6. 1. 2016, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemško javnost še vedno pretresajo dogodki, ki so se zgodili na silvestrovo v Kölnu, Hamburgu in Stuttgartu. 24-letna študentka Evelin je opisala, kaj se je dogajalo na območju železniške postaje v Kölnu.

Pred železniško postajo v Kölnu

Evelin

»Oblečena sem bila v krilo, ki je segalo do kolen, ko sem naenkrat na nogi pod krilom začutila roko,« je za Bild.de povedala Evelin in dodala, da se je takoj obrnila in zagledala skupino moških arabskega videza, ki je nato obstopila njo in njene prijateljice. Po njenih besedah so jih vedno znova ogovarjali v angleščini »Hey, Baby«, otipavali, medtem pa popivali in streljali rakete med množico. Evelin in njenim prijateljicam se je uspelo počasi izmuzniti iz obroča agresivnih moških, o podobnih srečanjih pa so policiji poročale še druge ženske.

V Kölnu so doslej prijeli okoli 90 prijav o spolnem nasilju in eno prijavo o posilstvu. Policija pričakuje, da naj bi se še več žrtev oglasilo v prihodnjih dneh. Storilci so prišli iz množice, v kateri se je gnetlo okoli 1000 oseb, večinoma moških severnoafriškega in arabskega videza. Moški so se razporedili v manjše skupine, ki so nato obkolile ženske, jim grozile, jih otipavale in tudi oropale.

Policija tudi nima veliko informacij o napadalcih. Kölnska županja Henriette Reker je že napovedala odločno ukrepanje, obenem pa zatrdila, da za zdaj ni znakov, da bi ti prihajali iz centrov, v katere so namestili številne prosilce za azil.

Napade je ostro obsodila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert je včeraj dejal, da je kanclerka zgrožena nad "nagnusnimi napadi in spolnim nasiljem". Ob tem je pristojne organe pozvala, naj čim prej storilce privedejo pred roko pravice.

Reuters

"Gospa Merkel! Kje ste?"

v torek zvečer v tem mestu potekal protest proti spolnemu nasilju. Policija in mestne oblasti pa so tarča vse ostrejših kritik zaradi napadov, doslej pa še niso aretirali nikogar.

Okoli 300 ljudi, večinoma žensk, se je zbralo na protestu proti spolnemu nasilju na prizorišču napadov, poroča britanski BBC. Nekatere protestnice so s transparenti nemško kanclerko pozivale k ukrepom. "Gospa Merkel! Kje ste? Kaj pravite? To nas skrbi!" je pisalo na enem od transparentov