Slovenija

'Kadrovski cunami' na ptujski občini?

Luka Tetičkovič
7. 1. 2016, 16.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poročali smo o odločitvi župana Ptuja Mirana Senčarja, da najame dodatno delovno silo v obliki profesionalnega podžupana. Odločitve med koalicijskimi partnerji ni podprla samo stranka SD, zaradi česar jo je župan že vrgel iz svoje koalicije.

STA
Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar.

STA
Levanič je razkril, da jedro spora ni bil profesionalni župan, temveč neprijetna vprašanja glede kadrovskega cunamija.

Zdaj se je na zadevo odzval tudi predsednik SD Ptuj Dejan Levanič, ki ocenjuje, da je občinski proračun sicer dobro pripravljen. Zasluge za to pripisuje občinski upravi, katere direktorica je Vlasta Stojak, kandidatka SD za županjo.

Senčar je sicer povzel njihove amandmaje občinskemu proračunu, vendar je sredstva zanje namesto pri postavki za plačo profesionalnega podžupana našel pri tisti za šolske prevoze. Šolajoča se mladina je tako ostala brez 86 tisočakov. Pri SD se zato sprašujejo, ali bo ta izpad sredstev šel na račun manjšanja obsega šolskih prevozov.

Jabolko spora je kadrovski cunami

Levanič je nadalje zapisal, da razhajanj med SD in Senčarjem ni »sprožila ideja o poklicnem podžupanu, temveč vaša želja, da v javnih zavodih menjate vse predstavnike svetih zavodov, ki niso pod vašo kontrolo«. Senčar je, tako SD Ptuj, obračunaval tudi z direktorji javnih zavodov in podjetij, v katerih ima MOP vpliv. »Ko gre za načelo 'kdor ni z nami, je proti nam', vas ne moremo podpreti,« Senčarju sporoča Levanič.

SD: Občino upravljate netransparentno

STA
Vlasta Stojak (SD) kljub sporu med njeno stranko in županom MOP ostaja direktorica občinske uprave.

»Začeli smo vam postavljati vprašanja o postavitvi korit v mestnem jedru, pogodbah o zunanjih izvajalcih, večanju postavk za različne prireditve, oddajanju razpisov izvajalcem, ki niso s Ptuja,« nadaljuje Levanič, »verjamemo, da so to v primeru slabe vesti težka vprašanja, v kolikor vam je res za transparentnost, pa bi morali nanje odgovoriti brez težav in brez slabe volje.«

Profesionalni podžupan ni bil predviden v koalicijski pogodbi

SD župana kritizirajo tudi glede njegovih očitkov, da ga niso prehodno obvestili o predlaganih amandmajih k proračunu, kar je tolmačil kot »grobo kršitev koalicijske pogodbe«. Iz SD mu odgovarjajo, da so glasovali v skladu z lastnimi stališči in prepričanjem, kar jim pogodba omogoča. Prav nasprotno pa ta ni predvidevala zaposlitve profesionalnega podžupana, o čemer so se po Levaničevih besedah izjasnili že med nastajanjem koalicijskega dokumenta. Spomnimo, župan se je glede potrebe po profesionalnem podžupanu skliceval na obveze v koalicijski pogodbi glede »celovitega zastopanja interesov gospodarstva v MO Ptuj«.