Svet

Poljski predsednik podpisal sporni novi medijski zakon

STA
7. 1. 2016, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poljski predsednik Andrzej Duda je danes podpisal sporni novi medijski zakon, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Novi konservativni vladi v Varšavi bo dal možnost velikega nadzora nad javnimi mediji, čeprav so novinarska združenja, Svet Evrope in tudi Evropska komisija izrazili veliko zaskrbljenost in nasprotovanje temu zakonu.

Reuters
Andrzej Duda

"Predsedniku je pomembno, da so javni mediji neodvisni, objektivni in kredibilni," je novinarjem povedala tiskovna predstavnica predsednika Malgorzata Sadurska.

Podpis predsednika pod zakon, ki ga je sprejela nova vlada pod vodstvom konservativne stranke Zakon in pravičnost, je bilo še zadnje, preden bo lahko začel veljati. Novi zakon javno televizijo TVP, radio PR in tiskovno agencijo PAP označuje kot "nacionalne kulturne inštitute". Razrešuje dosedanja vodstva medijev in imenovanje novih daje v roke vlade, medtem ko naj bi nad njihovimi vsebinami po novem bdel medijski svet, ki ga imenuje parlament.

Zakon so kritizirala štiri mednarodna novinarska združenja, ki so se obrnila tudi na Svet Evrope. Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muiznieks je v torek tudi pozval poljskega predsednika Dudo, naj zakona ne podpiše.

O spornem ravnanju nove poljske vlade namerava razpravljati tudi Evropska komisija, komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther Oettinger pa je minuli konec tedna pozval k ostrejšemu ukrepanju EU proti Varšavi in celo k aktiviranju t. i. evropskega mehanizma za varstvo pravne države.

Poljski zunanji minister Witold Waszczykowski je kritike zavrnil in dejal, da skušajo zgolj "ozdraviti državo nekaterih bolezni". Poljskim javnim medijem pa je očital pristranskost, levičarsko agendo in promocijo "mešanice kultur in ras, sveta kolesarjev in vegetarijancev (...) ki se borijo proti vsaki obliki religije", kar da je skregano s "tradicionalnimi poljskimi vrednotami".