Svet

ZN za mirovne pogovore o Siriji 25. januarja

sta
26. 12. 2015, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je danes izrazil upanje, da se bodo predstavniki vlade sirskega predsednika Bašarja al Asada in opozicije udeležili pogovorov v Ženevi 25. januarja.

UN.gov

Kot so sporočili ZN, je de Mistura okrepil prizadevanja za organizacijo pogovorov na ta dan, pri čemer upa na čim širšo zastopanost opozicije.

Posebni odposlanec za Sirijo računa na polno sodelovanje vseh relevantnih sirskih strani v tem procesu. "Nadaljnji razvoj na terenu ga ne bi smel iztiriti," je poudaril v sporočilu za javnost.

Varnostni svet ZN je minuli teden soglasno sprejel resolucijo, ki izrisuje mirovni načrt za pogovore med sirskim režimom in opozicijo v januarju. Dokument sicer ni določil nobenega datuma.

Načrt je rezultat skoraj dva meseca trajajočih prizadevanj najvišjih diplomatov iz 17 držav, med drugim iz Rusije in Irana, ki podpirata režim v Damasku. Ni pa razrešil glavnega jabolka spora: usode Bašarja al Asada. Resolucija predvideva hitro sklenitev prekinitve ognja in poziva k pogovorom, ki bi pripeljali do vzpostavitve prehodne vlade v šestih mesecih.