Svet

Sirska skrajna uporniška skupina po smrti starega dobila novega voditelja

sta
26. 12. 2015, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ena najmočnejših uporniških skupin v Siriji, skrajna Džajš al Islam (Vojska islama), je izbrala Isama al Budanija za svojega novega voditelja, potem ko je bil v letalskem napadu blizu Damaska ubit dosedanji prvi mož skupine Zahran Aluš.

Reuters
Fotografija je simbolična

Sirski aktivisti so danes poročali, da je Budani sposoben vojaški poveljnik. 40-letni nekdanji poslovnež prihaja iz Dume, predmestja Damaska, od koder je izviral tudi Aluš.

Budani, ki ima vzdevek Abu Hamam, se je Alušu pridružil nekaj mesecev po začetku upora proti vladi sirskega predsednika Bašarja al Asada leta 2011. Kasneje je postal Alušev namestnik. S svojo skupino sta vzpostavila tabor v Dumi in Vzhodni Guti pri Damasku.

Abu Hamam ima po navedbah nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice močne vezi z mednarodno Muslimansko bratovščino.

Džajš al Islam, ki se bori ob boku sirske veje Al Kaide, Fronte al Nusra, je v petek obljubila, da bo z Abujem Hamamom na čelu nadaljevala boj, dokler "sirsko ljudstvo znova ne pridobi pravic", s čimer misli padec Asada.