Svet

Mati Tereza bo postala svetnica

J.P.
18. 12. 2015, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Papež Frančišek je Materi Terezi priznal še drugi čudež, ki ji ga pripisujejo, in ji tako tlakoval pot k svetništvu. S tem je bil namreč izpolnjen pogoj za razglasitev.

Wikipedija
Ustanovila je nov red Misijonark ljubezni.

Reuters
Papež Frančišek

Mati Tereza se je kot Agnes Gonxa Bojaxhirodila 27. avgusta leta 1910. Priključila se je irskemu Loreto redu nun, leta 1931 pa je bila iz indijskega mesta Darjeeling premeščena v Kalkuto. Tamkajšnja revščina je redovnico dodobra pretresla. Ustanovila je nov red Misijonark ljubezni, ki ga je leta 1950 potrdil papež Pij XII. Ustanavljati je začela domove, kjer je skrbela za bolne in umirajoče. Leta 1979 je dobila Nobelovo nagrado za mir, leto pozneje pa je obiskala Ljubljano. Umrla je 5. septembra 1997, 13. septembra pa so jo v Kalkuti pokopali z najvišjimi državniški mastmi. Za blaženo jo je 19. oktobra leta 2003 proglasil papež Janez Pavel II.

Včeraj pa je papež Frančišek prepoznal enega od čudež, ki jih pripisujejo Materi Terezi, kar pomeni, da bo postala svetnica. To se bo zgodilo septembra prihodnje leto. 

Drugi čudež, ki ga pripisujejo materi Terezi, je postala nepojasnjena ozdravitev nekega Brazilca, ki je imel več neozdravljivih možganskih tumorjev. Njegova družina je za pomoč zaprosila mater Terezo, nakar si je moški opomogel, zdravniki pa niso mogli pojasniti, kako je do tega prišlo.