Svet

Vsem muslimanom bi prepovedal vstop v ZDA

STA
8. 12. 2015, 07.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v ponedeljek Američane ponovno razveselil oziroma razočaral s svojim predlogom, da bi bilo treba popolnoma prepovedati vstop v ZDA vsem muslimanov z vsega sveta, dokler ne ugotovijo, kaj se dogaja po svetu.

Reuters
Trump meje zakona še ni prestopil.

Trumpova podpora v anketah med republikanci je začela naraščati po terorističnih napadih v Parizu in v Kaliforniji, ker je v svojih izjavah najbolj agresiven, čeprav ne tudi smiseln. Med drugim si je izmislil množično rajanje muslimanov v New Jerseyju po terorističnih napadih 11. septembra 2001, predlagal je tudi podobne identifikacije za muslimane, kot so jih nosili Judje v času nacizma.

Zagovarja tudi mučenje in pobijanje osumljenih teroristov in ščuva Američane nad družinske člane zakonskega para, ki sta v San Bernardinu ubila 14 ljudi. FBI še vodi preiskavo in ne ve veliko o motivaciji množičnih morilcev, Trump pa že ve, da so v nasilje vpleteni tudi njuni družinski člani.

Vse te izjave mu pri republikanskih volivcih zagotavljajo največ podpore tako na nacionalni ravni kot tudi v Iowi, kjer bodo volivci prihodnje leto februarja na strankarskih zborovanjih najprej izbirali kandidate.

Zadnjo pobudo o prepovedi vstopa muslimanov si je Trump omislil na podlagi raziskave inštituta Pew, ki kaže, da med muslimani po svetu obstaja veliko sovraštvo do ZDA. Sovraštvo naj bi bilo tako veliko, da ga ni več mogoče razumeti. Zato je potrebno muslimanom prepovedati vstop, dokler ga ne bodo razumeli.

Ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch je pred dnevi opozorila na naraščanje sovražne retorike proti muslimanom v ZDA in je namignila, da bodo morda najhujše primere preganjali v skladu z zakonom. Trump meje zakona še ni prestopil.

Guverner New Jerseyja Chris Christie, ki prav tako kandidira za predsednika ZDA, je Trumpove izjave opredelil kot smešne in menil, da jih lahko poda le nekdo, ki nima nobenih izkušenj in ne ve, kaj govori. "Z miroljubnimi ameriškimi muslimani je potrebno sodelovati, saj nam lahko dajo potrebne obveščevalne informacije," je dejal Christie.

Republikanski predsedniški kandidat Lindsey Graham iz Južne Karoline je vse druge kandidate pozval, naj obsodijo Trumpovo izjavo, guverner John Kasich je menil, da gre za nov primer nezaslišanosti, ki pride na dan, ko Trump odpre usta in še en razlog, zakaj je povsem neprimeren za predsednika ZDA. Nekdanji guverner Floride Jeb Bush pa je sporočil, da se je Trumpu utrgalo.

Za glave se prijemajo tudi lokalni voditelji stranke. Predsednica republikancev v New Hampshiru Jennifer Horn je dejala, da je Trumpova ideja "nerepublikanska" in "neameriška". Predsednik republikancev Južne Karoline Matt Morre pa je dejal, da ga je kot konservativca, ki resno jemlje versko svobodo, kar zmrazilo.

Nacionalni direktor Sveta za ameriško-islamske odnose Nihad Awad je sporočil, da Trump vse bolj zveni kot vodja drhali za linčanje in s svojimi izjavami dela točno to, kar želi Islamska država.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest meni, da Trump igra na karto zastraševanja in obuja temne elemente ameriške družbe. Demokratski predsedniški kandidati so se prav tako odzvali. Hillary Clinton pravi, da je njegov predlog obsojanja vreden in deli Američane, Bernard Sanders pa, da vzpodbuja sovraštvo do muslimanov.

Odzval se je tudi nekdanji predsedniški kandidat John McCain, iz katerega se je Trump norčeval, ker je bil vojni ujetnik v Vietnamu. McCain je Trumpovo zamisel označil za butasto, obenem pa dejal, da ne ve, če mu bo to kaj škodilo.

"Že zdavnaj sem mislil, da bo to, kar govori, škodilo njegovim obetom, ampak še vedno se vzpenja v anketah," je izjavil McCain. Trump se sicer vzpenja le med manjšim delom republikancev, saj ima med njimi največ okrog 30 odstotkov podpore.

Raven nestrpnosti v ZDA počasi postaja previsoka tudi za televizijo Fox, ki je v ponedeljek poslala za dva tedna v kot dva analitika, ki sta uporabljala "neprimerne besede" o predsedniku ZDA Baracku Obami po njegovem nedeljskem televizijskem nagovoru o terorizmu.

Upokojeni podpolkovnik Ralph Peters je Obamo primerjal z ženskim spolnim organom, igralka Stacey Dash, ki se je prav tako znašla med analitiki, pa je Obamo ozmerjala, da mu je "en drek mar" za terorizem.