Slovenija

Skupščina ZZZS o rebalansu in predlogu finančnega načrta

STA
8. 12. 2015, 06.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Skupščina ZZZS bo danes obravnavala nov predlog rebalansa finančnega načrta za leto 2015 in predlog finančnega načrta za prihodnje leto. Čeprav je skupščina že trikrat zavrnila predlog rebalansa, je pričakovati, da bo tokrat vendarle potrjen.

STA
ZZZS in vlada sta se uspela dogovoriti glede razdelitve dodatnega denarja.

ZZZS bo letos pobral okoli 35 milijonov evrov več, kot so predvidevali ob sprejetju finančnega načrta, zato je potreben rebalans. Doslej je skupščina ZZZS zavrnila že tri predloge rebalansa.

Po zadnji zavrnitvi rebalansa sta se ZZZS in ministrstvo za zdravje uspela dogovoriti, da bodo od 35 milijonov evrov predvidenega presežka za dodatne operacije in prve specialistične preglede namenili osem milijonov.

Plačali bodo do 20 odstotkov preseganja programa za tiste storitve, kjer so najdaljše čakalne dobe. Plačilo pa se bo izvedlo glede na opravljen program večinoma že v letošnjem letu, deloma pa tudi v prihodnjem letu pri končnem obračunu za leto 2015.

Po potrditvi na skupščini mora oba dokumenta potrditi še vlada.

Skupščina ZZZS bo danes tudi obravnavala predlog finančnega načrta za prihodnje leto. Ta predvideva 2,49 milijarde prihodkov in odhodkov. Predvideni prihodki v prihodnjem letu bodo glede na predlog finančnega načrta za 2,7 odstotka nominalno višji kot v letošnjem letu, kar pomeni, da bo v prihodnjem letu v zdravstvu dobrih 65 milijonov evrov več denarja.