Slovenija

Trepetajo pred mrtvimi volivci

Žiga Kariž
8. 12. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Koalicijo Za otroke gre močno skrbi, da volilna komisija na dan referenduma ne bo imela dovolj ažurnih volilnih imenikov in bodo v njih tudi umrle osebe. Zato je na volilno komisijo naslovila posebno pobudo.

STA, Nikola Miljković/m24
Cerkev se je že aktivno vključila v zbiranje podpisov za referendumsko pobudo.

Kot kaže, tudi mrtvi ne bodo imeli miru pred referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi. Koalicijo Za otroke gre namreč skrbi, da volilni imeniki ne bodo ažurni in bodo v njih tudi ljudje, ki so umrli od 9. novembra dalje, ko je volilna komisija objavila podatke o tem, koliko je volilnih upravičencev v Sloveniji.

Zakaj taka skrb?

Ker se je referendumska zakonodaja spremenila, bi za to, da bi referendum uspel, moralo na glasovalnih lističih »proti« obkrožiti 20 odstotkov vseh volivcev oziroma, po podatkih z 9. novembra, 343.104 ljudje. A ker v Sloveniji vsak dan v povprečju umre nekaj več kot 50 ljudi, je možno, da se bo do 20. decembra, ko bomo odšli na volišče, ta številka dejansko znižala.

Za uspeh na referendumu morajo nasprotniki zakonskih sprememb zbrati okoli 343.000 glasov proti.

Tesno bo

Očitno koalicija Za otroke gre računa, da bo rezultat zelo tesen oziroma da bodo le težko nabrali potrebno število glasov. Zato si močno prizadevajo, da bi število potrebnih glasov karseda znižali. Tako so na volilno komisijo naslovili pobudo za podaljšanje roka za ugotavljanje števila umrlih volivcev v času od sestave volilnega imenika do zaključka glasovanja na dan glasovanja, v čemer jim je volilna komisija v petek tudi ugodila.

Kaj lahko pridobijo?

Volilna komisija je 9. novembra objavila, da je v Sloveniji 1,715.518 volilnih upravičencev, kar pomeni, da bi morali proti glasovati, kot smo že zapisali, 343.104 volivci. Ker v Sloveniji v povprečju vsako leto umre okoli 19 tisoč ljudi, pomeni, da obstaja verjetnost, da bi se med 9. novembrom in 20. decembrom število upravičencev znižalo za približno dva tisoč, zaradi česar bi se znižal tudi prag uspešnosti referenduma – za približno 400 glasov.

Koalicijo Za otroke gre je skrbelo tudi, ali bodo lahko glasovali tudi tisti, ki bodo šele na dan glasovanja ali tik pred tem dopolnili 18 let, in pristojni z volilne komisije so jih pomirili s podatkom, da ima glede na zakon pravico glasovati državljan RS, ki je na dan glasovanja dopolnil 18 let, razen v primerih, ko mu je odvzeta poslovna sposobnost ali je podaljšana roditeljska pravica. In pojasnili so, da bodo državljani, ki bodo 15 dni pred referendumom ali na dan referenduma dopolnili 18 let, zagotovo vključeni v volilne imenike.

"Na referendumu lahko odloči tudi en sam glas," Koalicija Za otroke gre 

Glasovi iz tujine

V tujini živi okoli 97 tisoč Slovencev, ki imajo volilno pravico, a se jih je le malo izrazilo interes, da bi oddali svoj glas, bodisi za bodisi proti. Po podatkih volilne komisije je zahtevke za glasovanje oddalo le 1400 ljudi. Zato je koalicija Za otroke gre na DVK naslovila poziv, naj Slovence s stalnim prebivališčem v tujini primerno obvesti o referendumu in njegovi vsebini, a so na DVK ugotovili, da za to niso pristojni, da pa je to na predpisan način že storilo ministrstvo za zunanje zadeve.

Koliko glasov odloča?

»Na referendumu lahko odloči tudi en sam glas,« trdijo pri koaliciji Za otroke gre. A če si ogledamo rezultate referenduma o družinskem zakoniku iz leta 2012, bodo potrebovali veliko več kot en sam glas. Takrat je namreč proti glasovalo vsega 279.937 ljudi, po novih merilih morajo torej nasprotniki zakonskih sprememb zbrati kar dodatnih 60 tisoč glasov.