Zanimivosti

Otroci v Pekingu zaradi smoga le v zaprtih prostorih

sta
6. 12. 2015, 19.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pekinške oblasti so ukazale, naj otroci v vrtcih in osnovnih šolah zaradi močne onesnaženosti zraka s smogom ostanejo v zaprtih prostorih, in tako prepovedale dejavnosti vrtcev in šol na prostem. Kitajska meteorološka služba je sicer danes zaradi smoga objavila opozorila za severne regije države.

Reuters
Na ulicah Pekinga je vidljivost komaj nekaj metrov.

Vsi vrtci in osnovne šole naj se od ponedeljka do srede izogibajo aktivnostim na prostem, je danes poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua. Do četrtka naj bi se po napovedih vremenoslovcev onesnaženje s smogom zmanjšalo.

V Pekingu so ta teden, ko se je v Parizu začela mednarodna podnebna konferenca, izmerili 678 mikrogramov trdnih delcev PM 2,5 na kubični meter zraka. Svetovna zdravstvena organizacija sicer kot omejitev priporoča 25 mikrogramov teh delcev na kubični meter.

Onesnaženje z delci PM 2,5 prodre v pljuča in lahko vodi v srčne infarkte, možganske kapi, pljučnega raka in astmo. Onesnaženost zraka naj bi po ocenah nekaterih raziskav na Kitajskem prispevala k okoli 1,6 milijona smrtim na leto kar je okoli 17 odstotkov vseh smrti v državi.

Pekinške oblasti so ta teden zaradi onesnaženosti zraka razglasile oranžen alarm oz. drug najvišji na štiristopnjenjski lestvici ter starejšim in otrokom priporočale, naj ostanejo v zaprtih prostorih.